Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αφιέρωμα στην έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη...

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Αφιέρωμα στην έναρξη της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία

Αφιερωμένο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία είναι το εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα που ετοίμασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα προβάλλει τη Δευτέρα 24 Μαΐου, στις 18.00, από το κανάλι του Οργανισμού στο Youtube (https://www.youtube/user/Tchgreece). Ακολούθως θα μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και από ενημερωτικά sites.

Επτά δημοτικοί σκοποί της Μακεδονίας διασκευάζονται από πέντε διακεκριμένους μουσικούς ώστε να αποδοθούν από Συμφωνική Ορχήστρα και παρουσιάζονται στο κοινό από την Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ (MOYSA), σε μουσική διεύθυνση Θοδωρή Παπαδημητρίου.

Την αφήγηση και επιμέλεια της μουσικολογικής παρουσίασης των τραγουδιών έχει αναλάβει ο σπουδαίος ερευνητής της λαϊκής μας παράδοσης και πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον πολιτισμό κ. Γιώργος Μελίκης.

Τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την 17η Μαΐου 1821 θα σχολιάσει μέσα από τα κείμενα του ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, ενώ την τεκμηρίωση του οπτικού υλικού ανέλαβε ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Μισολίδης.

Πρόγραμμα διασκευών:

-Αντώνης Σουσάμογλου: Παιδιά από τη Σαμαρίνα

(Το 1826, στην πολιορκία του Μεσολογγίου, οι Σαμαριναίοι μετέχουν στην αθάνατη φρουρά των Μακεδόνων, η οποία πολεμούσε με ανδρεία. Η ομάδα των Σαμαριναίων αποτελείτο από 120 μαχητές, με αρχηγό τον Μίχο Φλώρο και βρέθηκαν να μάχονται με ηρωισμό στην «Ντάπια». Κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου η Μακεδονική φρουρά ήταν εμπροσθοφυλακή των πολιορκημένων, με συνέπεια να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες).

-Μαρία Γούβαλη: Μακρυνίτσα

(Το Φεβρουάριο του 1822, το Βέρμιο και ο Όλυμπος επαναστατούν εναντίον των Τούρκων. Οι αγωνιστές, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια κατάληψης της Βέροιας, συγκεντρώθηκαν στη Νάουσα. Γρήγορα όμως η σθεναρή αντίσταση τους κάμφθηκε. Οι Ναουσαίοι πιάστηκαν και σφαγιάστηκαν στο Κιόσκι και η πόλη λεηλατήθηκε τόσο που ούτε αλέκτωρ δεν λαλούσε πια. Δεκατρείς γυναίκες στο πανικό και στην απόγνωση φτάνουν στους Στουμπάνους την θρυλική Αράπιτσα και κατακρημνίζονται).

-Θοδωρής Παπαδημητρίου: Καγκελευτός Ιερισσού

(Χορεύεται στην Ιερισσό της Χαλκιδικής και αναπαριστά τη σφαγή περισσότερων από 400 κατοίκων της Ιερισσού από τους Οθωμανούς το 1821. Χορεύεται κάθε Τρίτη του Πάσχα στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι»).

-Πάνος Κοσμίδης: Μια Προσταγή Μεγάλη

(Ιστορικό τραγούδι της Ιερισσού, με το σκοπό του οποίου ο Ρήγας Βελεστινλής ήθελε να τραγουδηθεί ο Θούριος του. Το Τραγούδι «Μια Προσταγή Μεγάλη» ή αλλιώς «Του Λάμπρου Κατσώνη», σχετίζεται με την επαναστατική δράση του γνωστού Έλληνα αξιωματικού της Ρωσίας).

-Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ήρθαν Καράβια στο Γιαλό

(Το τραγούδι αυτό το συναντούμε σε πολλές περιοχές. Η μελωδική του γραμμή είναι σχεδόν ίδια και στην Χαλκιδική χορεύεται σταυρωτά με ιδιόρρυθμο βηματισμό. Το ποιητικό του όμως κείμενο, ενώ στη αφηγηματική του δομή είναι το ίδιο, οι τοπικές παραλλαγές το κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Γνωστότερες παραλλαγές είναι αυτή της Χαλκιδικής και του Λιτοχώρου ως «Μπιιλήτικος χορός»).

-Θοδωρής Παπαδημητρίου: Καπετάν Λούκας

(Ο Καπετάν Λούκας είναι από τους γνωστότερους ήρωες που έδρασαν στη Δυτική Μακεδονία. Οι στίχοι του τραγουδιού υμνούν τα κατορθώματά του).

-Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ένας Αητός

(Ο περήφανος αητός ταυτίζεται με το γενναίο κλέφτη της περιόδου της Τουρκοκρατίας, που επιμένει να συνεχίζει τον αγώνα του για την ελευθερία ακόμα και μέσα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα).


ka-business.gr / Χρήστος Δόκαλης

 

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Ρευστότητα 2,2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -οι οποίες αποτελούν επί της ουσίας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας- λειτουργεί ως «ελατήριο» για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής...
Χρηματιστήριο: Πτώση 0,35% για τον γενικό δείκτη
Με ήπια πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αν και αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, με την αγορά να υποχωρεί κάτω...
Η Google μπλόκαρε ή αφαίρεσε πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια διαφημίσεις – Ποιός ο λόγος
Η Google δημοσίευσε το Ads Safety Report, την έκθεση για την ασφάλεια των διαφημίσεων. Μέσα από την Έκθεση, η Google μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με...