Συγκεκριμένα, πνιγμένοι στην τέφρα και τη σκόνη από τα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ στην περιοχή είναι αρκετοί οικισμοί του λεκανοπεδίου από τη Δευτέρα, καθώς ο ζεστός καιρός και οι χαμηλοί άνεμοι συνέβαλλαν στον εγκλωβισμό της αέριας ρύπανσης. Στο κόκκινο ήταν χθες, ολόκληρη σχεδόν τη μέρα, οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Οικισμό της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα), την Ποντοκώμη και τους Αγίους Αναργύρους Φλώρινας, καθώς στο χάρτη με τους δείκτες της αέριας ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι σταθμοί μέτρησης στους προαναφερόμενους οικισμούς είχαν καθηλωθεί στα ανώτατα όρια, αφού έδειχναν 10/10, σε μια κλίμακα μέτρησης της ρύπανσης από το 1 έως το 10 και είχαν βαθύ κόκκινο χρώμα, ένδειξη που καταδεικνύει ότι χειροτερεύουν οι επιπτώσεις σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα στο κόκκινο ήταν ο σταθμός της Μαυροπηγής ο οποίος έδειχνε 8/10, ενώ στο πορτοκαλί, σημείο δηλαδή συναγερμού, βρισκόταν οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης στο Μαυροδένδρι και την πόλη της Πτολεμαΐδας, καθώς έδειχναν 4/10.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «Π» ο υπεύθυνος για την αέρια ρύπανση του ΚΕΠΕ, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, το φαινόμενο απλά επιδεινώθηκε χθες Παρασκευή καθώς η αυξημένη αέρια ρύπανση επικρατεί από την αρχή της εβδομάδας και με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.
Με βάση μάλιστα με τα στοιχεία που μας έδωσε, την Τετάρτη σημειώθηκε μεγάλη υπέρβαση ρύπων στον Οικισμό της ΔΕΗ, καθώς η εκπομπή ρύπων ανήλθε σε 228 μg/m3 ανά κυβικό και 194 μg/m3 την Πέμπτη, με μέση επιτρεπόμενη τιμή τα 50 μg/m3 ανά κυβικό, ενώ την Πέμπτη στους Αναργύρους οι τιμές ρύπων κατέγραφαν ρεκόρ, αφού ήταν πενταπλάσιες από τις επιτρεπόμενες τιμές καθώς έφθασαν τα 263 μg/m3!
Ο κ. Ευαγγελόπουλος ανέφερε ότι η έξαρση του φαινομένου οφείλεται σε ένα συνδυασμό δραστηριότητας της ΔΕΗ, των καιρικών συνθηκών και της επανεκκίνησης λιγνιτικών μονάδων που σημειώθηκε τις μέρες αυτές στους ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου- Φιλώτα, καθώς, όπως σημείωσε, η δραστηριότητα των ορυχείων φαίνεται να κυμάνθηκε σε σταθερά επίπεδα.
Δήλωσε ότι το ΚΕΠΕ ενημέρωσε, για την αυξημένη αέρια ρύπανση τη διεύθυνση περιβαλλοντικών υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, ο οποίος επικοινώνησε με τη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και ζήτησε να μειωθεί η δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Πηγή: e-ptolemeos.gr