Όχι μόνο έχει παρουσιάσει τη χειρότερη επίδοση διεθνώς, αλλά είναι και σχεδόν διπλάσια της δεύτερης χειρότερης, η οποία ανήκει στη σουηδική κορώνα.
Αιτία αποτελεί η ανησυχία των επενδυτών για μία πρώιμη και πρόωρη νομισματική «χαλάρωση», μετά την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της σουηδικής κορώνας ανέρχεται στο 2,1%, ενώ ακολουθεί η «βουτιά» της βρετανικής λίρας κατά 1,4%, του ουγγρικού φιορίνι κατά 1,4% και του νοτιοαφρικανικού ραντ κατά 1,3%.
Νωρίτερα, η στατική υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 20,3% τον Δεκέμβριο έναντι 21,6% τον Νοέμβριο και 25,5% τον Οκτώβριο.
Το καλοκαίρι, η τουρκική λίρα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν.
Στο κλίμα ανησυχίας συνέβαλε, επίσης, τόσο η διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ, όσο και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο των δύο χωρών.
ΠΗΓΗ: Bloomberg