Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δράσεις Παρέμβαση της... "Παρέμβασης" για την βελτίωση του πολιτικού και πολιτισμικού πολιτισμού της...

Παρέμβαση της… “Παρέμβασης” για την βελτίωση του πολιτικού και πολιτισμικού πολιτισμού της χώρας

 

 

 

Το  Think-Tank   ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  συνεστήθη  το  2010  με  την  έλευση  της  κρίσης  στην  xώρα.    Λειτουργώντας    ως    δεξαμενή    στελεχών    πολιτικής    σκέψης   και    προβληματισμού ,    συνεχιζόμενης   της  Ελληνικής   περιπέτειας    έκρινε , ως  έχει  υποχρέωση  ,να  παρουσιάζει ,αναλύει ως  και  προτάσεις  θεραπείας,  για  τα  σοβαρά  κοινωνικά  προβλήματα  που  προέκυψαν,  κατά  την  επταετή  διάρκεια  της , εξ  αιτίας  της  ατελέσφορης  πολιτικής  αντιμετώπισης.  Ακολουθήθηκε    λαθεμένη  διαχειριστική  επί  του  θέματος   πολιτική  πρακτική,  η  οποία   δυστυχώς    συνεχίζεται    μέχρι   σήμερα.

Από  την  ημέρα  ιδρύσεώς  της,  η   ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ , έχει  προχωρήσει  σε   πλήθος  παρεμβάσεων  με   Συνεδριακές  Ημερίδες,  άρθρα  και  παραινετικές  επιστολές  προκειμένου  να  συμμετάσχει,  στην   διαχείριση   της  κρίσης,  με  το  άριστο  επιστημονικό  δυναμικό  της.

Επιστέγασμα  αυτών  των  προσπαθειών είναι να   κυκλοφορεί  σύγχρονα ένα  κείμενο  ως   ΠΟΛΙΤΙΚΟ   ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ.  Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Παρέμβασης “προτιθέμεθα  την  31η  Ιανουαρίου  2018  στην  Αθήνα ,  να   αποδώσουμε  τα    οφειλόμενα,    στο   διαχρονικά     αναποτελεσματικό  πολιτικό  σύστημα  της   Χώρας.   Σε όλους   εμάς  είναι  απολύτως    βέβαιο  ,  ότι  δεν  έχουμε  καμία  διάθεση,  να   εμπλακούμε   ενεργά στην  όλη  κομματική  διαχείριση.  Δεν  ακολουθούμε  πολιτική  δημιουργίας  νεότευκτου  κομματικού   σχηματισμού βαπτιζόμενη  και   εμείς  στην  κολυμβήθρα  του  Σιλωαμ    [ως  στο  κείμενο]

 

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της “Παρέμβασης” Κωνσταντίνος Γεροντής αναφέρει: “Η δεξαμενή στελεχών του φορέα μας, συνέδραμε στη δημιουργία του κοινωνικο-πολιτικού ΜΑΝΙΦΕΣΟΥ, το οποίο και σας αποστέλετε. Το κείμενο έχει τεθεί προς ψήφιση μέσω  του   Ιστότοπου    ΑVΑΑΖ  : https://secure.avaaz.org/el/petition/AES_Arhigoi_kommaton_Politikoi_Ellines_ypikooi_Ellines_polites_ELLADA_POLITIKO_MANIFESTO/?evQdψτρλgmb

 

(η διαδικασία είναι απλή : μπορείτε να μπείτε στην παραπάνω σχετική σελίδα αφού την ενεργοποιήσετε -πατώντας ταυτόχρονα Ctrl + αριστερό κλικ-  ή διαφορετικά αφού μπείτε στο παραπάνω site. Στη συνέχεια καταχωρείτε  στο πεδίο δεξιά το email σας και επιλέγετε ΥΠΟΓΡΑΦΩ  )

Σας παροτρύνουμε  να  το  ψηφίσετε  εάν  συμφωνείτε  με  τις  θέσεις  μας.  Θα    έχετε   ήδη    ενημερωθεί,   από  το αποσταλλέν   συνολικό  εις  την  διάθεσή  σας  κείμενο.  Παράκληση είναι να προωθηθεί προς υποστήριξη και περεταίρω σε όσους και όποιους κρίνετε απαραίτητο. Συγχρόνως  στέλνουμε  και  το  μεταφρασμένο  κείμενο  στην  Αγγλική  γλώσσα”.

Στο μεταξύ,  «Παρέμβαση» ως  Δεξαμενή  Στελεχών  Πολιτικής  Σκέψης  και  Προβληματισμού πραγματοποίησε Συνεδριακή Ημερίδα με θέμα: «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ».

Σκοπός της εκδήλωσης υπήρξε η ψηλάφηση και ανάδειξη των θεσμικών αναγκαιοτήτων της Ελληνικής  πολιτείας ώστε να καταγραφούν θέσεις εις  το  Συνέδριο προκειμένου  να  προταθούν  στην  πολιτική  ηγεσία, για την αναθεώρηση του  Συντάγματος. Πρόθεση της εκδήλωσης  υπήρξε η  εποικοδομητική προσφορά  συνταγματικών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων Πολιτών.

Συμμετέχοντες στο  Πάνελ: Καθ.  Συνταγματικού Δικαίου Σταυρ.  Τσακυράκης [ΕΚΠΑ],            Κων. Χρυσόγονος  [ΑΠΘ], ο  Περιφερειάρχης  Στερ.  Ελλ.  Κων.  Μπακογιάννη, καθώς και ο Κων. Γεροντής  πρόεδρος  Παρέμβασης , ανέπτυξαν  τις  θέσεις  τους σχετικά με  τις  «Συνταγματικές  Αναζητήσεις». Ως  Συντονιστής  και  παρεμβαίνων  ο  Δικηγόρος  Αθηνών  Κος Χάρης  Οικονομόπουλος παρουσίασε τις  περί του Συντάγματος  θέσεις  του.   Συνοπτικά  διατυπώθηκαν τα  εξής:

1.       Ο Κωσταντίνος Γεροντής, πρόεδρος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, παρουσίασε τους προβληματισμούς της κοινωνίας, όπως αυτές εκφράζονται από τους πολίτες.

Ο ομιλητής έκανε προτάσεις για την αναγκαιότητα στην Αναθεώρηση του Συντάγματος να προωθηθεί ένας ολοκληρωμένος πολιτειακός μετασχηματισμός. Εκτιμά ότι η δημιουργία πολλαπλών δημοψηφισμάτων είναι  μη  αποδεκτό,  να μεταφέρει την πολιτική ευθύνη στο λαό. Τέλος, προτείνει προς τους πολιτικούς σχηματισμούς  ώστε να  προβληματιστούν  για/

         i.            Άμεση εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με ιδιαίτερα ενισχυμένες αρμοδιότητες.

       ii.            Επαναλειτουργία της Γερουσίας προς έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και δημόσιου τομέα.

      iii.            Μείωση αριθμού βουλευτών κοινοβουλίου στους 200.

     iv.            Σημαντική μείωση αριθμού υπουργικού συμβουλίου.

       v.            Περιφερειακή και Κεντρική αποκέντρωση του κράτους.

     vi.            Σμίκρυνση εκλογικών περιφερειών για δυεδρικά τμήματα.

    vii.            Ανά διετία  οικονομικός έλεγχος των πολιτικών σχηματισμών.

  viii.            Υποχρεωτική αξιολόγηση διευθυντών και τμηματαρχών δημόσιου τομέα.

     ix.            Άμεση ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων.

       x.            Ως τελείως απαραίτητο προτάθηκε η αναδιοργάνωση του δικαιϊκού συστήματος της χώρας. 

     xi.            Καθιέρωση ψήφου στην ομογένεια με εκλογή 10 βουλευτών για το εθνικό κοινοβούλιο

2.       Ο Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, ιεράρχησε τα ζητήματα ως προς την αναγκαιότητα επέμβασης και αναθεώρησης συγκεκριμένων άρθρων του ισχύοντος σήμερα συντάγματος. Ως σημαντικότερο ζήτημα, ο διακεκριμένος καθηγητής έθεσε την αλλαγή αυτής της ίδιας της αναθεωρητικής του συντάγματος διαδικασίας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα η διαδικασία δεν είναι καθόλου ευέλικτη, χωρίς όμως να προστατεύει το ίδιο το σύνταγμα από τις παραβατικές ως προς τα άρθρα του ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας. Χαρακτήρισε πολλές από τις θέσεις που έθεσε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δια του προέδρου της, ως φιλόδοξες και αρκετά δύσκολα πραγματοποιήσιμες.

3.       Ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, επικέντρωσε την προσοχή του ακροατηρίου στα παρακάτω σημεία:

         i.            Ορισμός μέγιστης χρονικής διάρκειας της θητείας των βουλευτών, που θα συμβάλλει στον περιορισμό του νεποτισμού στην πολιτική.

       ii.            Περιστολή του ακαταδίωκτου των βουλευτών και των υπουργών.

      iii.            Επιβολή ελέγχου των δαπανών της προεκλογικής περιόδου.

     iv.            Κατάργηση των δοτών βουλευτών επικρατείας. Αντί αυτών να εκλέγονται εκπρόσωποι της διασποράς.

Ο καθηγητής τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ομογένειας και την επίδρασή αυτής στις εξελίξεις της οικονομίας, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και σε εκείνο του εξαγωγικού εμπορίου. Επιπροσθέτως επισήμανε τα παρακάτω:

       v.            Ύπαρξη αυστηρού ελέγχου τήρησης του καταστατικού των κομμάτων.

     vi.            Θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον έλεγχο της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, ανάφερε ότι δεν υπάρχει χρεία αναθεώρησης του άρθρου 16, ως προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το σύνταγμά μας, είπε, θέτει τον περιορισμό ότι τα ΑΕΙ είναι ΝΠΔΔ και για αυτό κάθε τέτοιος οργανισμός μπορεί να ιδρύει πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα ανάφερε ότι ένας δικηγορικός σύλλογος θα μπορούσε να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το ισχύον σήμερα σύνταγμα.

4.                   Ο Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, αφού αρχικά σημείωσε ότι το σύνταγμα θα πρέπει να περιορίσει τη δυνατότητα της νομοθετικής εξουσίας να διενεργεί δημοψηφίσματα, που διχάζουν την κοινωνία και στη συνέχεια μπορεί και να παρακάπτονται, σημείωσε την σύμφωνη γνώμη του με τους προλαλήσαντες για συγκεκριμένα άρθρα. Τέτοια είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, που ανάφερε ο κ. Γεροντής και ο περιορισμός τη χρονικής θητείας των βουλευτών, που υποστήριξε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

Στη συνέχεια επικέντρωσε την προσοχή του στην συνταγματική θεσμοθέτηση της αποκέντρωσης και υποστήριξε την αύξηση του αριθμού των περιφερειών με μικρότερες περιφέρειες, την ισχυροποίηση των δήμων για να εφαρμοσθεί η επιταγή της ευρωπαϊκής ένωσης περί επικουρικότητας και έτσι να έρθει η τοπική αυτοδιοίκηση πιο κοντά στον πολίτη. Ζήτησε να εξασφαλισθεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα έχει τον πλήρη έλεγχο των σχολικών μονάδων, περιλαμβανόμενου και του προγραμματισμού του διδακτικού έργου.  Ζήτησε ακόμα και τον πλήρη έλεγχο των μονάδων υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε ότι για να επιτελέσει το έργο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει και οικονομική αυτοδυναμία.

5.       Ο Χάρης Οικονομόπουλος, δικηγόρος Αθηνών υποστήριξε τα ακόλουθα:

Άμεση αναγκαιότητα να προχωρήσει η Πολιτεία  σε ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να εξασφαλιστεί εμβάθυνση της Δημοκρατίας και να εδραιωθεί δίκαιη εμπέδωση της Δικαιοσύνης. Ένα σοβαρά ενισχυμένο θεσμό προεδρίας ακόμη και μικτής προεδρικής εικόνας. Να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξασφαλιστεί αξιοκρατική λειτουργία της κρατικής και δημόσιας μηχανής.

Να εξασφαλιστούν σταθερές, τετραετούς διάρκειας κυβερνήσεις. Τα επόμενα δέκα  χρόνια χρειάζεται η Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3% ετησίως προκειμένου να επανέλθει σε ρυθμό, εκ νέου, ανεπτυγμένου κράτους.

Η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6η Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Mediterranean  Pallas Hotel. 

 

 

(video) Ομιλίες – Φωτορεπορτάζ : 1ο Συνέδριο Θαλάσσιου Τουρισμού & Επαγγελματικής Αλιείας
(ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Θαλάσσιου Τουρισμού & Επαγγελματικής Αλιείας Περισσότερα από 600 άτομα, φίλοι της θάλασσας και της επαγγελματικής...

Το ka-business.gr προτείνει

Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”
Αρχίζουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”, της κινηματογραφικής παραγωγής της Millennium Media σε συνεργασία με τα
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% η ανεργία τον Οκτώβριο
Στο 11,6% ανήλθε τον Οκτώβριο εφέτος το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 13,3% τον Οκτώβριο 2021 και του...
Στα ύψη τα επιτόκια δανείων, μηδενικά στις καταθέσεις: Ενόχληση Μητσοτάκη για τη στάση των τραπεζών – Τις καλεί να πληρώσουν από τα κέρδη τους...
Σε ανοιχτή διένεξη της κυβέρνησης με τις τράπεζες εξελίσσεται το μείζον ζήτημα της στήριξης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων και αδυνατούν να πληρώσουν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Κούβελας: «Ποιοτική και αξιοπρεπή καθημερινότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία»
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Κούβελας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δήλωσε: «Τιμούμε τη σημερινή μέρα με την...
Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”
Αρχίζουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη τα γυρίσματα της ταινίας “Dirty Angels”, της κινηματογραφικής παραγωγής της Millennium Media σε συνεργασία με τα
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% η ανεργία τον Οκτώβριο
Στο 11,6% ανήλθε τον Οκτώβριο εφέτος το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 13,3% τον Οκτώβριο 2021 και του...