Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων: Σεμινάριο για υποψήφιους μέντορες

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων: Σεμινάριο για υποψήφιους μέντορες

Σχεδόν έναν χρόνο πριν η αγγελία έγραφε: «Άμεση απάντηση στην αδράνεια, με μικρά αλλά αποτελεσματικά και δημιουργικά βήματα μπορούν να δώσουν όσοι πολίτες διαθέτουν δυναμισμό και διάθεση εθελοντικής προσφοράς και αποφασίσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Re- Generations” της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων…».

Ήταν ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης μεντόρων και οι συμμετέχοντες θα μάθαιναν πώς να υποστηρίξουν έναν μετανάστη ή πρόσφυγα από 18 έως 21 ετών στην πορεία του προς την κοινωνική ένταξη. 

Στην πρώτη εκπαίδευση συμμετείχαν έντεκα πολίτες, άντρες και γυναίκες με διάθεση κοινωνικής προσφοράς, ανάμεσά τους και άνθρωποι που είχαν βιώσει και οι ίδιοι τι σημαίνει προσφυγιά και μετανάστευση. 

Όσοι τότε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, τώρα αποτελούν τη πρώτη γενιά μεντόρων της ΑΡΣΙΣ που μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία της στους υποψήφιους, νέους μέντορες του 3ου κύκλου που θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση, η οποία διοργανώνεται στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι μέντορες αναλαμβάνουν την ευθύνη της κοινωνικής διασύνδεσης των νέων ανθρώπων σε μια εποχή που ο φόβος για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού διασταυρώνεται με τον φόβο για τον «άλλο», τον ξένο. Ανέλαβαν να διδάξουν και να διδαχθούν στην πράξη τι σημαίνει αποδοχή ανθρώπων με διαφορετική πατρίδα, γλώσσα, ηλικία, κουλτούρα και θρησκεία. 

Οι μέντορες κάλυψαν την ανάγκη των νέων για έναν μεγαλύτερο φίλο, ο οποίος γνωρίζει την πόλη, τους ανθρώπους, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς της, μπορεί να μοιραστεί μαζί τους προβληματισμούς για το μέλλον και τρόπους να ξεπεραστούν δυσκολίες και εμπόδια.

Στιγμιότυπο από ομαδική συνάντηση απολογισμού στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ

Συνδέθηκαν με τους νεαρούς και τις νεαρές  την περίοδο της καραντίνας και του καταιγισμού πληροφοριών για νέα μέτρα, πρωτόγνωρα σε μεγάλο βαθμό, και οδηγίες προφύλαξης από τον κορωνοϊό. 

Η πρωτόγνωρη και επείγουσα κατάσταση έδωσε στους μέντορες και το ρόλο του “μεταφραστή”, αφού έπρεπε να εξηγήσουν με τρόπο κατανοητό στα παιδιά το περιεχόμενο της νέας υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα που χρειάζεται να ακολουθούν για να προστατευτούν και τι να κάνουν στην περίπτωση που αρρωστήσουν. 

Αυτές ήταν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που κατέθεσαν οι μέντορες του πρώτου κύκλου σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του απολογισμού του προγράμματος.  

Και η προτροπή τους προς τους υποψήφιους μέντορες του 3ου κύκλου είναι: Εάν νομίζεις ότι μπορείς να βοηθήσεις, τόλμησέ το, δώσε ευκαιρίες κι ετοιμάσου να μάθεις με ποιο τρόπο γκρεμίζονται οι προκαταλήψεις μέσα από τη συλλογική ευφυΐα της ομάδας.

Λίγα λόγια για το Re-Generations

Το πρόγραμμα Re-Generations στηρίζεται στην ιδέα της καθοδήγησης (Mentorship). Βασίζεται στην ενδυνάμωση και τη συνεργασία νέων υπηκόων τρίτων χωρών και πολιτών που θα δεχτούν να τους υποστηρίξουν δημιουργώντας μία σχέση ένας προς έναν, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. 

Υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και με την υποστήριξη των οργανώσεων Defence for Children International Italia και της Punt de Referència (Ισπανία).

Ο 3ος κύκλος εκπαίδευσης προγραμματίζεται για τις 17 – 18 Οκτωβρίου, καθώς και στις 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου.  Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στην Κοινωνική Υπηρεσία ΑΡΣΙΣ (Μοναστηρίου 12, 7ος όροφος). 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κοινωνική λειτουργό της ΑΡΣΙΣ Νίκη Γκόντα στα τηλέφωνα 2310 526 150 & 6980 00 24 92

 

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση Προγράμματος Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων
Η Τράπεζα Πειραιώς, ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους...
Νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit: πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάπτυξης
Η «νομοθεσία για τις υποδομές Gigabit» αποσκοπεί στη μείωση του κόστους ανάπτυξης υπερταχέων δικτύων. Η νομοθεσία, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο και...
Δικαίωμα στην επισκευή: νέοι κανόνες για πιο εύκολες και οικονομικές επισκευές
Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ελαττώνουν τα σκουπίδια και ενισχύουν τον κλάδο των επισκευών, κάνοντάς τες ευκολότερες και πιο συμφέρουσες. Την Τρίτη...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φωτογραφία : “Πάσχα στο Άγιον Όρος”
Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει στις εκδηλώσεις της «Λατρευτικής Εβδομάδας» του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας και ιερών κειμηλίων με τίτλο:...
ΜΕΒΓΑΛ: Αγάπης Έργα για την κοινωνία
Για περισσότερα από 74 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ φροντίζει να φέρει στο τραπέζι μας προϊόντα που είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύουν την...
Coffee Island: Προχωρά σε σημαντική δωρεά για την εκπαίδευση των νέων νευροχειρουργών
Η ομάδα της Coffee Island, συνεχίζει, με αφοσίωση, να νοιάζεται για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ως αρωγός διαφόρων πρωτοβουλιών που ενισχύουν την...