Σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής συμφώνησαν πως η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας έχει τις δυνατότητες να καινοτομήσει και να αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας κατάλληλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα. Εισηγητές ήταν ο Νικόλαος Λυγερός, καθηγητής, Στρατηγικός Σύμβουλος, ο Χριστόδουλος Ανωνιάδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, ο Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ ΑΕ, ο Βασίλειος Πιτσινίγκoς, Διευθυντής Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ), ο Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας και ο διευθυντής του ΣΕΒΕ κ. Αλεξανδρίδης
ΔΕΙΤΕ τα παρακατω VIDEO
«Τις ειδήσεις εμείς δεν τις κυνηγάμε αλλά τις δημιουργούμε. Κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις» είπε μεταξύ άλλων η διοργανώτρια του συνεδρίου, δημιουργός του ka-business.gr και δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου κατά την έναρξη των εργασιών του 6ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομίας και Ανάπτυξης. «Η δημιουργία και προβολή καλών ειδήσεων θα μας δώσει την ώθηση να προχωρήσουμε» σχολίασε.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι: «Χαίρομαι και καυχιέμαι που συμμετέχω για Τρίτη φορά στο θεσμό αυτό των πολυσυνεδρίων. Το 6ο Πολυσυνέδριο αποκεντρώνεται και επικεντρώνεται στην περιοχή της Ξάνθης. Το συνέδριο θα αφήσει σημαντική παρακαταθήκη που οφείλουμε να αναπτύξουμε. Στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο. Τα παχιά λόγια ήταν εκείνα που οδήγησαν στα κλειστά εργοστάσια. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν έχουν χάσει το τρένο της Ανάπτυξης. Κάνουμε μια νέα αρχή θέτοντας ως βάση την ισότοπη και ισομερή ανάπτυξη του τόπου».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Τον Ιούλιο του 2013 συγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Εξωστρέφειας και καινοτομίας. Τότε άνοιξαν δρόμοι μεγάλοι για την Περιφέρεια. Ο επιμελητηριακός κόσμος, οι επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα συνεργάζονται και προσδιορίζουν μετρήσιμους στόχους. Όλο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ενσκύψει σε μια Περιφέρεια που βγάζει κραυγή αγωνίας. Πρέπει να χαράξουν κάποιοι νέες στρατηγικές» κατέληξε.
Ο νέος Περιφερειάρχης της περιοχής Γιώργος Παυλίδης σημείωσε πως: «η περιοχή βρίσκεται σε εξέχουσα γεωπολιτική θέσει. Τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους είχε συμπιεστεί η ανάπτυξη. Θα πρέπει να δούμε πως η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Περιφέρειά μας δεν είχε τη δέουσα πορεία. Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας. Να δούμε τι έφταιξε και ποιοι θα είναι ι νέοι μας στόχοι: ρεαλιστικοί και προσβάσιμοι. Θα πρέπει να βρούμε προγράμματα όχι αντιγραφές αλλά πρωτότυπες. Λέμε ένα μπράβο στους επιχειρηματίες, γιατί κάνουν το δικό τους αγώνα και υποσχόμαστε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα συνεργαστούμε μαζί τους. Η γεωγραφική θέση της Περιφέρειας και ο πλούτος της μπορούν να κάνουν πολλά».
Συμπεράσματα πάνελ με θέμα: «Μηχανισμοί Υποστήριξης της Ανάπτυξης»
Αναφερόμενος στους μηχανισμούς υποστήριξης της Ανάπτυξης, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Πολυσυνεδρίου για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη ότι: «είναι σημαντικό να αναδεικνύονται στις περιοχές αυτές το ανθρώπινο δυναμικό και οι δυνατότητες που χτίζουν πετυχημένες πορείες. Η Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη είναι μια πολύ πετυχημένη περιοχή. Ως Τράπεζα Πειραιώς είχαμε πάντα παρουσία εδώ. Ενισχύθηκε από τις εσωτερικές συνέργιες. Η γεωργία, η αλιεία η δασοκομία συμμετέχουν και διαμορφώνουν περίπου στο 6% του ΑΕΠ της περιοχής. Προσφέρει σε σημαντικούς κλάδους της χώρας. Μπορεί να παρέχει ένα ολοκληρωμένο καλάθι προϊόντων. Η οικονομία της περιοχής είναι κατά βάσει αγροτική. Πολλές όμως είναι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Στην περιοχή παρατηρείται έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα με ελληνικά προϊόντα που θα αποτελέσουν όχημα για την ανάπτυξη. Μέσω προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς επιτυγχάνεται ο στόχος για ποιοτικότερα προϊόντα προς τις αγορές και επιτυγχάνονται προστιθέμενες αξίες για την ίδια την ελληνική οικονομία. Η Τράπεζα Πειραιώς στην περιοχή έχει αναπτύξει δυο προγράμματα. Εκτός όμως από αυτές τις δυο μεγάλες συμβάσεις έχουν προστεθεί άλλες επτά. Η περιοχή αριθμεί το 10% των ενεργών συμβάσεων που έχει η Τράπεζά μας με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ. Ενισχύουμε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τη γεωργία, το σιτάρι και τον καπνό. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι πυλώνας ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Αλλά χρειάζεται και η συμβολή του κράτους. Ο ταλαιπωρημένος αγρότης αποτελεί τη βασική μονάδα της αγροτικής οικονομίας». Ο κ. Αντωνιάδης συμπλήρωσε: «τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνίζονται σε δύσκολες αγορές. Οι εξαγωγές αυξάνονται και δίνουν οικονομική ανάσα. Η τράπεζα Πειραιώς έχει πλήρη συναίσθηση απέναντι στον αγροτικό κόσμο μετά και την απόκτηση της ΑΤΕ BANK». «Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία όσων σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα για να δώσουμε ώθηση στην αγροτική οικονομία» κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής και Στρατηγικός Σύμβουλος, Νικόλαος Λυγερός δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Ιδέες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει συντονισμός. Μερικές φορές αρχίζουμε με τα οικονομικά. Πριν καν το κάνουμε ψάχνουμε τα οικονομικά. Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο κορεσμού. Αν δεν υπάρχει κάτι καινοτόμο σε μια πρόταση, στο τέλος έχουμε παρόμοιες επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται σε μια αγορά με αποτέλεσμα να έχουμε μεσαίες επιχειρήσεις. Όταν η οικονομία είναι πτωτική δεν υπάρχει ανάπτυξη. Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης είναι μεγάλη σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι πάνω σε ένα άνοιγμα. Όλη η Θράκη είναι ένα λιμάνι, γεγονός πολύ σημαντικό». Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε αναλυτικά στη χρήση του ζεόλιθου και συνέστησε σε όποιον θέλει να αναλάβει μια επιχειρηματική πρωτοβουλία να ενημερωθούν. «Η Θράκη πρέπει να αποκτήσει μια ταυτότητα. Να αποκτήσει ένα στίγμα. Να ταυτίσουμε την περιοχή με κάτι το καινοτόμο» είπε. «Θα ήταν καλό να σκεφτούμε τι είναι το αδιανόητο στη Θράκη για να έρθει η ανάπτυξη. Αν δεν είμαστε ικανοί να αξιολογήσουμε την περιοχή, πρέπει να δούμε τι κάνουν οι ξένοι εδώ και τι θέλουν να κάνουν. Συνεχώς λέμε πότε θα έρθει το φως στο τούνελ και καθόμαστε μέσα σε ένα φάρο που εκπέμπει φως χωρίς να το γνωρίζουμε. Ο ελληνισμός είναι καινοτομία. Εάν δεν ήταν καινοτομία δεν θα ήμασταν εδώ αλλά θα ήμασταν νεκροί. Είμαστε φως. Όταν το καταλάβουμε τότε θα ξεκινήσουμε να εκδηλώνουμε την πραγματικότητα τους άλλους. Να χρησιμοποιήσουμε με στρατηγικό τρόπο τα οικονομικά δεδομένα. Στην οικονομία υπάρχουν τα προβλήματα και οι λύσεις στη στρατηγική» κατέληξε ο κ. Λυγερός.
«Τη Θράκη τη συνδυάζω με την Καινοτομία και τις Νέες Τεχνολογίες αλλά και την εξωστρέφεια. Μια μορφή ζεόλιθου για τη Θράκη είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Οι νέοι άνθρωποι που μένουν στους τόπους καταγωγής τους είναι αυτοί. Η Θράκη πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Η περιοχή πρέπει να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό και η τοπική κοινωνία να χρηματοδοτήσει μια τέτοια πρωτοβουλία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε., Τάσος Τζήκας. «Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων είναι επίσης κάτι το σημαντικό. Παλιά ήμαστε επιχειρηματίες που κοιτούσαν την ελληνική αγορά αντί να δούμε την ευρωπαϊκή. Παλιά η Έκθεση είχε υποβαθμιστεί Πλέον μπαίνει σε μια περίοδο ανάκαμψης γιατί ενοποιήθηκαν οι δυο εταιρίες -κάναμε βέβαια το αυτονόητο με αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να φτάσουμε το 1 εκ. επισκέψεις και στόχος μας πλέον είναι να κάνουμε την ΔΕΘ το σημαντικότερο γεγονός της πόλης, της χώρας και των Βαλκανίων και -να κάνουμε τη ΔΕΘ μόδα και μεγάλο Διεθνή Εκθεσιακό Κόμβο. Επενδύουμε στη Θράκη και επιμένουμε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις περιφερειακές εκθέσεις» σημείωσε και συμπλήρωσε πως: «η ΔΕΘ θα είναι ουραγός στις προσπάθειες και τις όποιες πρωτοβουλίες».
«Υπάρχει μια ευκαιρία πλέον να γίνει μια στροφή με το νέο ΕΣΠΑ. Η νέα περίοδος χαρακτηρίζεται από μια στροφή προς τις επιχειρήσεις» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ), Βασίλειος Πιτσινίγκος. «Η Περιφέρεια πλέον έχει δυνατότητες» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δημιουργηθούν οι δομές εκείνες που θα δώσουν τη δυναμική που χρειάζεται».
Για το ρόλο του Επιμελητηρίου Δράμας, μίλησε ο πρόεδρός του, Στέφανος Γεωργιάδης. «Υλοποιούμε προγράμματα συνεργασίας και συμβάλλουμε στην εξάπλωση της καινοτομίας της περιοχής μας. Στόχος μας είναι μέχρι το 2020 το 80% των υπηρεσιών που προσφέρουμε στα μέλη μας να είναι καινοτόμα. Η καινοτομία δεν έχει όρια. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ακόμα ένα επιταχυντή και ολοκλήρωση των προγραμμάτων της έξυπνης εξειδίκευσης. Η δημιουργία άλλωστε είναι να κάνεις καινούρια πράγματα» σημείωσε.
Στην Ξάνθη βρέθηκε και ο διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Αλεξανδρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στους μηχανισμούς ανάπτυξης του ΣΕΒΕ.
Πατήστε ΕΔΩ για το VIDEO
Δείτε παρακάτω τα Video με τις ομιλίες των εισηγητών
μηχανισμοι υποστηρικης της αναπτυξηςΡαλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος – Διοργανώτρια πολυσυνεδρίων “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ” του ka-business.grhttps://www.youtube.com/watch?v=847zBajP-9w&index=10&list=UURs_H3TbAvtMOojTfwz3bAQ