Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες – Ποιοι μέθοδοι μας μεταφέρουν στην καλλιέργεια του μέλλοντος
Ως πηγή ανάπτυξης του αγροδιατροφικού χώρου μπορούν να λειτουργήσουν η καινοτομία και η τεχνολογία με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα να αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη ημέρα. Αυτό υπογράμμισαν κατά τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές του σχετικού πάνελ που συντόνισε η Ραλλιώ Λεπίδου δημοσιογράφος – δημιουργός του ka-business, που διοργανώνει το 16o Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης.
Στις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωοπονικής ΑΠΘ- διευθυντής Εργαστηρίου τηλεσκοπικής φασματομετρίας και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, διευθυντής του διαβαλκανικού κέντρου περιβάλλοντος, Γεώργιος Ζαλίδης. «Η πρόκληση της βιωσιμότητας της ευφυούς γεωργίας, δηλαδή η συνεχής, σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία των υπαρχουσών υποδομών, μπορεί να διασφαλιστεί με τη σύμπραξη δημοσίου, επιστήμης και επιχειρηματικότητας» σημείωσε ο κ. Ζαλίδης.
Στο επιχειρηματικό κομμάτι της Uni System αναφέρθηκε ο διευθυντής επιχειρηματικής μονάδας δημοσίου και προϊόντων λογισμικού της εταιρείας, Στράτος Καλογρίδης υπογραμμίζοντας πως η Uni System καταγράφει ετήσια ανάπτυξη κατά 16%, δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, ενώ απασχολεί 1.100 μηχανικούς και επαγγελματίες πληροφορικής.
Στη βιολειτουργική διατροφή και στη σημασία της αναφέρθηκε ο καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας.
Στην ανάγκη η γυναίκα να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο και στον γεωργικό χώρο υπογράμμισε η διευθύντρια του τομέα του Οικοτουρισμού της Unesco έδρας Con – E- Ect, δρ. Βαλασία Ιακωβόγλου υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας θα πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες στους ντόπιους, στους τουρίστες και στο οικοσύστημα. Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με την κα. Ιακωβόγλου μπορεί να επιτευχθεί η αειφορία του οικοσυστήματος ενώ απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και χρήση εκείνων των προγραμμάτων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Καινοτομίες στον αγροδιατροφικό κλάδο
Οι καινοτομίες στον αγροδιατροφικό κλάδο τέθηκαν επί τάπητος στο επόμενο πάνελ που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Τσαλικίδης – Σταύρος Οραήλογλου, «Οι απέναντι» από το Atlas TV.
Για τη γεωργική ακρίβεια, που αποτελεί στρατηγική διαχείριση μίλησε ο καθηγητής του Perrotis College, Αθανάσιος Γκέρτσης υπογραμμίζοντας και την αναγκαιότητα της χρήσης σύγχρονων εργαλείων που βασίζονται στην τεχνολογία.
Στη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που βασίζεται στην αυτοματοποίηση και τη χρήση της ρομποτικής αναφέρθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο αυτοματοποίησης και ρομποτικής του ΑΠΘ, Δημήτριος Παπαγεωργίου παρουσιάζοντας ένα έργο που είναι σε εξέλιξη και αφορά στη δημιουργία δυο ρομπότ, ενός ρομπότ επίβλεψης που θα φέρει πλήθος αισθητήρων και ένα δεύτερο ρομπότ που θα πραγματοποιεί τη συγκομιδή. Το σενάριο εργασίας που θα υλοποιηθεί είναι η συγκομιδή σταφυλιών που θα μεταποιηθεί σε κρασί. Στόχος είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και να επιτευχθεί όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος περιέγραψε τα ρομπότ. Το πρώτο θα διαθέτει υπερφασματική κάμερα που μπορεί να ελέγξει τα ζάκχαρα και την ποιότητα του καρπού.
Το δεύτερο ρομπότ θα διαθέτει δυο βραχίονες, ο ένας θα διαθέτει κοπτική μηχανή, ενώ ο δεύτερος θα κάνει τη συλλογή του καρπού.
Αναδρομή στην ιστορία των βιολογικών προϊόντων έκανε η Χρυσούλα Σκορδίτη, βιοκαλλιεργήτρια και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδας, η οποία ανέφερε πως η πρώτη βιολογική αγορά στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στην Καλαμαριά το 2000 με 7 – 8 παραγωγούς. Η δεύτερη αγορά λειτούργησε στη Νεάπολη ενώ δημιουργήθηκε και έτερη στην Καλαμαριά. Το 2019, όπως ανέφερε η κα. Σκορδίτη νομιμοποιήθηκαν, μετά από τη σχετική ΚΥΑ. Αναφερόμενη στους πελάτες των βιολογικών αγορών η πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε πως σύμφωνα με έρευνα το 70% με 72% είναι γονείς που αναζητούν υγιεινά προϊόντα για τα παιδιά τους, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι άνθρωποι με προβλήματα υγείας αλλά και μοναχικοί άνθρωποι.
Στην ευταξία που υπάρχει στις βιολογικές αγορές, στην ποιότητα των προϊόντων καθώς και στις συχνότατους ελέγχους στα πιστοποιητικά ακόμη και στα δελτία ελέγχου που πραγματοποιούνται αναφέρθηκε ο βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος βιολογικών αγορών παραγωγών Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπαδόπουλος
Στις καλλιέργειες που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Βατοπεδίου αναφέρθηκε ο γεωπόνος αγροτικών προϊόντων Βατοπεδίου, Ιωάννης Χατζόπουλος κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους αμπελώνες, τη μελισσοκομία, τους αμπελώνες και τα βότανα που καλλιεργούνται στην περιοχή.
Στην πορεία του οικογενειακού οινοποιείου «Κτήμα Αραμπατζή» αναφέρθηκε ο Κυριάκος Αραμπατζής υπογραμμίζοντας τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας ενώ η Κατερίνα Κασιακόγια της φάρμας «Αγρόκτημα Γερακίνα» αναφέρθηκε στη γκάμα των προϊόντων της κτηνοτροφικής μονάδας.