Αρχική ka - ΣΥΝΕΔΡΙΑ 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (video) 16o KAINOTOMIA & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Υπερόπλο για την ελληνική οικονομία ο αγροδιατροφικος...

(video) 16o KAINOTOMIA & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Υπερόπλο για την ελληνική οικονομία ο αγροδιατροφικος κλάδος

16ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη – Όλα όσα ειπώθηκαν

Το υπερόπλο της ελληνικής οικονομίας, ο αγροδιατροφικός κλάδος και οι προοπτικές του βρέθηκαν  στο επίκεντρο του 16ο Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε, δια ζώσης, μετά από μια διετή περίοδο περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας και ανέτρεψε όλα όσα γνωρίζαμε. Οι εργασίες μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω live streaming στο web tv του ka-business.gr.

Το 16ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη έδωσε  το βήμα σε 40 ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, στυλοβάτες εθνικής οικονομίας, επιχειρηματίες, παραγωγοί, ακαδημαϊκοί,  στελέχη επιχειρήσεων άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την πολιτική  ανέδειξαν την επόμενη μέρα του αγροδιατροφικού κλάδου.

 

Το άνοιγμα του συνεδρίου πραγματοποίησε η εμπνεύστρια και διοργανώτρια του, η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στο THINK TANK του πολυσυνεδρίου, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «αποτελείται από  ανθρώπους της αγοράς, της επιστήμης, της παραγωγής, της βιομηχανίας και γενικότερα της επιχειρηματικότητας που δίνουν το δικό τους στίγμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ka-business.gr φέτος κλείνει 11 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο, χρόνια γεμάτα δράσης με έναν και μοναδικό στόχο να δίνει βήμα σε ανθρώπους που καινοτομούν επιχειρούν και επιμένουν ελληνικά, να παρουσιάζει την άλλη Ελλάδα αυτή της δημιουργίας και της ανάπτυξης.

«Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αποτελεί τον πολιορκητικό κροιό της ελληνικής οικονομίας» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονία – Θράκη, Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζοντας πως το αγροτικό δυναμικό και οι νέοι αγρότες συνθέτουν το παζλ που μπορεί να συμβάλει στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλαφάτης στα χρήματα, ύψους 43 δις.ευρώ, που διέθεσε τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση, η οποία όπως είπε ο κ. Καλαφάτης « δεν σταμάτησε να αντιμετωπίζει προκλήσεις».

Στη σημασία των ελληνικών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις δυσκολίες που υπάρχουν στη «συνδιαλλαγή» με τη γη.

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει»

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας,  εμπνευστής του αστικού αμπελώνα στην πόλη αναφέρθηκε στo success story, του αστικού αμπελώνα, αλλά και στη σημασία της ανάπτυξης, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πανεπιστημιακού κόσμου και του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως «όσοι έρχονται σε αυτή βλέπουν μια όμορφη πόλη, με προοπτικές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων γαστρονομίας της UNESCO. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό».

Για τη σύζευξη των πυλώνων καινοτομίας και αγροδιατροφής καθώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλον μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαϊωάννου. «O αγροδιατροφικός κλάδος αποτελεί πόλο έλξης της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ο πλούτος της χώρας, αποτελεί το ¼ του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζοντας πως το ΑΠΘ διαθέτει 10.000 ερευνητές και ερευνήτριες με αποτέλεσμα το ¼ της χρηματοδότησης του ΑΠΘ να προέρχεται από τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τον ερευνητικό δυναμικό του πανεπιστημίου.

Στη διαδικασία της τοποθέτησης 35.000 καφέ κάδων εντός του 2022 στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης και τους υπόλοιπους 24 της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα γίνεται απόθεση και συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του  Φορέα Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης. Ο κ. Γεράνης επισήμανε την ανάγκη η 4η βιομηχανική επανάσταση να «παντρευτεί» με την κυκλική οικονομία.

Μια νέα επιχειρηματίας, η Μάγδα Διαμαντίδου, από το τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας ΔΙΟΠΑΣ, που εφαρμόζει στο έπακρον την κυκλική επιχειρηματικότητα, παρουσίασε την καλή πρακτική της εταιρείας για την ανακύκλωση.  Όπως είπε εδώ και πέντε χρόνια η εταιρεία συνεργαζόμενη με άλλες εταιρείες, συγκεντρώνει δίχτυα που έχουν παραμείνει στο βυθό και τα στέλνει για ανακύκλωση. Από τα ανακυκλωμένα δίχτυα μπορούν να προκύψουν διακοσμητικά, έπιπλα, ρούχα, τσάντες.

Οι χρηματοδοτήσεις

Στο έργο «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» με δημόσια ενίσχυση ύψους 180 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025 αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση του ο γενικός διευθυντής της Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, Γιάννης Καπλάνης. Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά την 31/05/2022, και ολοκληρώνεται στις 30/9/2022.Το ύψος του επενδυτικού έργου θα πρέπει να ανέρχεται από 500.000 ευρώ έως 7, 5 εκατ. ευρώ για τις Πολύ Μικρές – Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και από 2 εκατ. ευρώ  έως 12,5 εκατ.ευρώ  για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις.

ο γενικός διευθυντής της Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ, Γιάννης Καπλάνης

Για το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα, προϋπολογισμού 98 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους  των ενισχύσεων  συλλογικά σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών και σχήματα που εφαρμόζουν Συμβολαιακή Γεωργία οι αιτήσεις ενίσχυσης  ξεκίνησαν να κατατίθενται από τις 23/05/2022 ενώ ο χρόνος  λήγει στις 30/09/2022.

Στόχος του υποέργου Πράσινος Αγρουτουρισμός είναι η ανάπτυξη του Αγροτικού Τουρισμού και η διασύνδεσή του με την Πρωτογενή Παραγωγή και την Μεταποίηση, ενώ το ποσό της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 49 εκ. €. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 30/05/2022 και λήγει στις 30/09/2022. Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών , προϋπολογισμού 166 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, με εξαγωγικό χαρακτήρα και φυτά ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 28/07/2022 και λήγει στις 30/09/2022.

Η Γενετική Βελτίωση Ζώων στοχεύει στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου και η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών ενώ το ποσό της  δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 14,7 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 06/06/2022 και λήγει στις 30/09/2022.

Ουραγός η Ελλάδα στην έρευνα και την τεχνολογία

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής

Η Ελλάδα υπολείπεται στην έρευνα και την τεχνολογία έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου ανέφερε ο γενικός γραμματεας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ανατροπή αυτής της αναλογίας. Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή η έρευνα και η τεχνολογία πρέπει να απευθύνεται στην κοινωνία και την οικονομία.

Μέσω της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης υλοποιούνται 25 ερευνητικά προγράμματα ύψους 112 εκατ.  ευρώ επί συνολικού προϋπολογισμού 132, 2 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, η ενδυνάμωση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας αποτελεί μία από τις βασικές  προτεραιότητες. Στο νέο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, για την ενίσχυση της καινοτομίας προβλέπεται να διατεθούν πόροι που πλησιάζουν τα 4 δις ευρώ.

γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχεσεων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας

Στις αλλαγές της Νέας Αγροτικής Πολιτικής και των προκλήσεων που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχεσεων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Το μεγάλο στοίχημα, αφορά τα projects του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση τους απαιτεί ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα. Τα έργα περιλαμβάνουν έργα 545 εκατ. ευρώ και επενδύσεις  στις υδατοκαλλιέργειες ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Το φετινό πολυσυνέδριο έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ το υποστήριξαν: ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο ΦΟΣΔΑ και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

 

 

Το ka-business.gr προτείνει

ΣΥΡΙΖΑ -Νέα εποχή : Ο Στέφανος Κασσελάκης νικητής – Ο 35άρης από την Εκάλη που μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να κερδίσει την προεδρία
Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί από σήμερα το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης. «Σήμερα χαμογελάμε, από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά», ανέφερε ο νικητής των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος...
Αχτσιόγλου: Με υψωμένη γροθιά μετά την ήττα
Η Εφη Αχτσιόγλου μετά την ήττα της από τον Στέφανο Κασσελάκη στη μάχη για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε έξω από τα γραφεία της...
«Voltάρω 7»: η «πράσινη» γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ηλεκτροκίνηση διεξάγεται την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους πολίτες στη μεγάλη «πράσινη»...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ -Νέα εποχή : Ο Στέφανος Κασσελάκης νικητής – Ο 35άρης από την Εκάλη που μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να κερδίσει την προεδρία
Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί από σήμερα το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης. «Σήμερα χαμογελάμε, από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά», ανέφερε ο νικητής των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος...
Αχτσιόγλου: Με υψωμένη γροθιά μετά την ήττα
Η Εφη Αχτσιόγλου μετά την ήττα της από τον Στέφανο Κασσελάκη στη μάχη για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε έξω από τα γραφεία της...
«Voltάρω 7»: η «πράσινη» γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ηλεκτροκίνηση διεξάγεται την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανανεώνουν το ραντεβού τους με τους πολίτες στη μεγάλη «πράσινη»...