Κρίσιμη Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα

«Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος», δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα πονοκέφαλο και ανασφάλεια νιώθουν 7 χώρες που μπήκαν στην ΕΕ το χρονικό διάστημα 2004 – 2007. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές –που αναφέρει το πρακτορείο AFP-  η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ρουμανία, διεξάγουν δημοψηφίσματα για να αλλάξουν τις συνθήκες προσχώρησης στην ΕΕ, σχετικά με την υποχρέωση υιοθέτησης του ευρώ.

Όλα τα νέα μέλη της ΕΕ που εντάχθηκαν κατά το πέμπτο κύμα διεύρυνσης (2004-2007) είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το ευρώ σύμφωνα με τους όρους των συνθηκών προσχώρησης. Από αυτές Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος και Εσθονία έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωζώνη. Ωστόσο επισημαίνεται ότι χώρες που εντάχθηκαν στο προηγούμενο κύμα διεύρυνσης δεν υποχρεούνται να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα.

Πριν την κρίση της ευρωζώνης, διάφορα νέα μέλη που ήταν κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για την ένταξη στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, έθεσαν φιλόδοξα σχέδια για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στο ενιαίο νόμισμα.

 

Το επόμενο διάστημα θα δείξει πολλά για το μέλλον της ΕΕ. Το θέμα είναι πως τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα  όπως δήλωσε ο  εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου ο Όλι Ρεν  τα προβλήματα «Δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα ή την ευρωζώνη, είναι πολύ πιο πέρα από την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι παρά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι αναδυόμενες οικονομίες, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, εξετάζουν το ενδεχόμενο βοήθειας στην ευρωζώνη «δεν υπάρχει τίποτα ολοκληρωμένο σε αυτό το στάδιο».