Η λύση α λα κυπριακά δημιούργησε κόντρα στην ΕΚΤ και το Eurogroup!!

 

Οι αρχικές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ τον έβαλαν στο στόχαστρο κριτικής από την ΕΚΤ, η Ισπανία ακολούθησε και στη συζήτηση μπήκε και το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει γενικότερες «αντιρρήσεις» για τα περί ορθών και λανθασμένων επιχειρηματικών προτύπων.

Η δήλωση του Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό δίκτυο Rtl  ότι: «Θα σπάσουμε τον αυτοματισμό που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις, στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες οι ίδιες και οι καταθέτες. Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές» ήταν αρκετά να ταράξει τα νερά.

Το πρωτοφανές στην τρίχρονη ιστορία των ευρωπαϊκών διασώσεων «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 σε κυπριακές τράπεζες προκάλεσε ανησυχίες ότι θα λειτουργήσει ως προηγούμενο. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει το -τελευταίο- μέρος μελλοντικής πρακτικής στην Ευρωζώνη, με bail-in που θα πλήττει μετόχους τραπεζών, ομολογιούχους τους και ακόμη και, αν χρειαστεί, μεγαλοκαταθέτες.

«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν αποκλείεται οι καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία “επιλέξιμα” σε bail in», είπε από την πλευρά της Κομισιόν η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύντομα ήρθαν όμως και οι πρώτες αντιδράσεις από την ΕΚΤ: «Ο Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος που τα είπε αυτά, γιατί το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ειδική περίπτωση» τόνισε ο Μπενουά Κερέ του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σπάνια ακούγονται δημόσια τέτοιοι τόνοι στην αντιπαράθεση εντός της Ευρωζώνης. Λίγο μετά ακολούθησε, κρατώντας τη γραμμή Κερέ, και ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης (και μέλος της ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι, που επανέλαβε με νόημα ότι η Κύπρος είναι «εξαιρετική περίπτωση».

Η Ισπανία -η οποία έχει επίσης στραφεί στην Ευρωζώνη για την στήριξη των τραπεζών της- υπογράμμισε επίσης ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται από τον ESM και όχι από τις καταθέσεις. «Δεν συμφωνώ με αυτό και θα υπερασπιστώ τη θέση μου» είπε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του, ο Ολάντ υπερασπίστηκε την επιβολή την ίδια την συμφωνία για την Κύπρο αλλά όχι και την λειτουργία της ως «μοντέλο». «Το σημαντικό με την Κύπρο είναι ότι επρόκειτο για εξαιρετική, συγκεκριμένη και μοναδική αντιμετώπιση η οποία, παρ’ όλα αυτά, έπρεπε να ακολουθηθεί» τόνισε από τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε από μία απροσδόκητη πλευρά -το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γκούναρ Χοκμαρκ, σουηδός ευρωβουλευτής με ισχυρή παρουσία στο Σώμα, θόλωσε τα νερά όταν κάλεσε η επιβολή ζημιών στους μεγαλοκαταθέτες να εισαχθεί ως πρόβλεψη για ορισμένες περιπτώσεις τραπεζικής κατάρρευσης.

«Οι μεγαλοκαταθέτες δεν θα καλούνται να πληρώσουν παρά μόνο εάν έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα μέσα» είπε ο Χόκμαρκ, λέγοντας πως «πάνω από τα 100.000 ευρώ θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο ρίσκο». Οι αναφορές του Χόκμαρκ έγιναν εν όψει της κατάρτισης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη λύση προβληματικών τραπεζών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, in.gr