Ένα ειδικό πρόγραμμα μαζικής απασχόλησης ανέργων, κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε στη Λετονία. Πρόκειται για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία που προβλέπει μισθό των 470 ευρώ και με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθούν 400.000 και πλέον άνεργοι σε θέσεις κοινωνικής εργασίας.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη προταθεί στο υπουργείο Εργασίας, από στελέχη της Τρόικας.
Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων, να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να απορροφηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει στη Λετονία όπου και εκεί μετά την υπαγωγή της χώρας υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού οδηγήθηκε στην ανεργία, και προ του κινδύνου να διαλυθούν τελείως οι κοινωνικές υποδομές που απέμειναν στο κράτος αποφασίστηκε η ένταξη σχεδόν του 10% του εργατικού της δυναμικού σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας: συντήρηση οδικών δικτύων σε τοπικό επίπεδο, παροχή φροντίδας σε ιδρύματα για φτωχούς και απόρους, έργα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος, κ.λπ.
Προφανώς το «μοντέλο» αυτό της Λετονίας άρεσε τους Τροϊκανούς και είπαν να το εφαρμόσουν και στην Ελλάδα του 1.350.000 ανέργων, επίσημα τουλάχιστον, γιατί ανεπίσημα είναι πολλοί περισσότεροι. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ!!!
Το 2013 θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έτος κορύφωσης της ανεργίας και απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και άμεσης απόδοσης, λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας φέρνοντας σε πρώτη προτεραιότητα εξόδου από τον εφιάλτη της ανεργίας τις εξής κατηγορίες του πληθυσμού:
1. Οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο και οι οποίες δεν διαθέτουν άλλους εισοδηματικούς πόρους
2. Νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
3. Μακροχρόνια ανέργους με παρωχημένες ειδικότητες.
4. Γυναίκες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας.
Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, προϋπηρεσία, ειδικότητα, διάστημα ανεργίας, με ή χωρίς επιδότηση, κ.ά. προκειμένου οι ευκαιρίες δουλειάς να δοθούν σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανέχειας λόγω ανεργίας.
Εκτιμάται ότι για την απασχόληση 400.000 ανέργων θα απαιτηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ. Τέτοια δεξαμενή πόρων δεν υπάρχει και η μόνη εφικτή λύση που εξετάζεται από το υπουργείο είναι η ριζική ανακατανομή των κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που δεν απορροφώνται, καθώς τα κριτήρια συμμετοχής είναι αυστηρά για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που βιώνουν την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας σε ακραία μορφή. Για αυτό το λόγω το υπουργείο θα στραφή σε πόρους του ΕΣΠΑ, με μεταφορά πόρων και από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα των 400.000 θέσεων εργασίας με τον ειδικό μισθό των 470 ευρώ.