Αρχική BUSINESS Υπερταμείο: Συμμετοχή στην 5η Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας One Planet Sovereign...

Υπερταμείο: Συμμετοχή στην 5η Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας One Planet Sovereign Wealth Funds

Ένα μήνα πριν από την 27η Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC (COP27) που φιλοξενείται από την Αίγυπτο και ένα χρόνο πριν από την COP28 που φιλοξενείται από τα ΗΑΕ, ο Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο John Kerry, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, και η Mary Schapiro, Επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD) συναντήθηκαν με 46 Διευθύνοντες Συμβούλους του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) που συγκλήθηκαν στο Abu Dhabi, για την προώθηση της συμβολής της οικονομικής κοινότητας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Σύνοδος Κορυφής συνδιοργανώθηκε από την Επενδυτική Αρχή του Abu Dhabi (ADIA) και την Εταιρεία Επενδύσεων Mubadala.

Η κλιμακούμενη κλιματική έκτακτη ανάγκη σε συνδυασμό με τις τρέχουσες προκλήσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό απαιτεί ενισχυμένη συνεργασία σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι  CEOs συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν συμπληρωματικές λύσεις και για τα δύο ταυτόχρονα, για να διατηρηθεί η δυναμική στον αγώνα για να διασφαλιστεί ότι ο πλανήτης δεν θα θερμανθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς επιφέροντας καταστροφικά αποτελέσματα στο κλίμα.

Με πρωτοπόρο τον Πρόεδρο Emmanuel Macron, η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) ξεκίνησε στο One Planet Summit τον Δεκέμβριο του 2017 στο Παρίσι για να επιταχύνει την ενσωμάτωση της ανάλυσης της κλιματικής αλλαγής στη διαχείριση μεγάλων, μακροπρόθεσμων και ποικίλων δεξαμενών περιουσιακών στοιχείων. Οι στόχοι των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, για προστασία του πλούτου μεταξύ των γενεών και για παροχή ενός βιώσιμου μέλλοντος, συμπίπτουν με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Εμμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας:

«Το δίκτυο One Planet (OPSWF) έχει δείξει ότι η αυξημένη συνεργασία μεταξύ Sovereign Wealth Funds, Asset Managers και Private Equity Funds μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των συστημάτων που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι τρεις Ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα για τα κλιματικά δεδομένα, το καθαρό υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες δίνουν σαφή μηνύματα στις αγορές σχετικά με συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι τιμή να καλωσορίζω στο Παρίσι την ίδρυση της OPSWF ως μόνιμη ένωση που μπορεί να διατηρήσει αυτές τις προσπάθειες για τα επόμενα χρόνια».

Τζον Κέρρυ, Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα:

«Χτίζοντας στην επιτυχία του Συμφώνου της Γλασκώβης για το Κλίμα, το 2022 ήταν ένα έτος υλοποίησης συγκεκριμένων βημάτων για τη δράση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει όλοι και συνεχίζοντας να αυξάνουμε τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε μελλοντικά τον 1,5 βαθμό Κελσίου ως απτό στόχο. Ο διπλασιασμός των προσπαθειών μας για την κλιμάκωση των επενδύσεων στη δράση για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου, θα είναι κρίσιμος για να γίνουν αυτές οι φιλοδοξίες πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds, υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν, έχει τη δυνατότητα να ωθήσει τον μετασχηματισμό της αγοράς, αξιοποιώντας την εμπειρία των κρατικών επενδυτικών ταμείων, των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την κινητοποίηση χρηματοδότησης για ανθεκτικές μεταβάσεις προς τις χαμηλές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Μαζί, μεταβαίνοντας από τα λόγια στη δράση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εθνικό πλούτο για να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο ευημερούντος και βιώσιμου πλανήτη για τις επόμενες γενιές».

Mary Schapiro, Επικεφαλής της Γραμματείας της Ομάδας Εργασίας για τις Χρηματοοικονομικές Γνωστοποιήσεις (financial disclosures) που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD) :

«Οι ηγέτες του ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν τολμηρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η ικανότητά τους να επιτύχουν περιορίζεται από την έλλειψη δεδομένων ακριβείας. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην καρδιά της μάχης για το κλίμα, και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το One Planet Sovereign Wealth Fund Network καθώς προσπαθούμε για την παροχή ελεύθερα διαθέσιμων, διαφανών, τυποποιημένων δεδομένων που θα βοηθήσουν τους επενδυτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιτρέψουν την αξιολόγηση της προόδου προς το καθαρό μηδέν.».

Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Υπερταμείου (Growthfund) :

«Το Υπερταμείο έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία  Δείκτη Απανθρακοποίησης και η μέτρηση του ανθρακικού μας αποτυπώματος με στόχο τη μείωσή του κατά 15% έως το 2024. Εντός του 2022 θα πραγματοποιήσουμε τις πρώτες μας επενδύσεις στην ελληνική αγορά που θα λαμβάνουν υπόψιν το κλίμα και τις συνολικές παραμέτρους ESG. Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο στην κατεύθυνση της συνολικής επιτάχυνσης της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, με εταιρίες στο οικοσύστημά μας που επενδύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και με νέες πρωτοβουλίες και φιλόδοξες επενδύσεις στον ίδιο τομέα. Εργαζόμαστε συστηματικά, έχοντας ευθυγραμμιστεί και με τις κατευθυντήριες γραμμές του OPSWF, για να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στους πρωταθλητές στην ΕΕ στην ενεργειακή μετάβαση».

 

Επίσημη ίδρυση του OPSWF ως μόνιμος οργανισμός

Τα μέλη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ιδρύσουν επίσημα την OPSWF ως μόνιμο οργανισμό για την υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών και τη διαχείριση των μελών του Δικτύου OPSWF για να ενθαρρύνουν την αλλαγή, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το Πλαίσιο OPSWF, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι συμφώνησαν στη σημασία της απόκτησης νέων δυνατοτήτων που σχετίζονται με το κλίμα και στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων και των διαχειριστών κεφαλαίων σε σχετικά θέματα. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία One Planet, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες έχουν συμμετάσχει σε ανταλλαγές ομοτίμων σε κρίσιμες νέες τεχνικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της αποτύπωσης άνθρακα και της εφαρμογής των συστάσεων της Ομάδας Εργασίας για Γνωστοποιήσεις σχετικά με το Κλίμα – Task Force for Climate Related Disclosure (TCFD). Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Growthfund, το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, φιλοξένησε διήμερες συναντήσεις εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα για μέλη του Δικτύου. Κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τα μέλη του Δικτύου OPSWF συμφώνησαν επίσης να επιταχύνουν περαιτέρω τον ρυθμό απόκτησης αυτών των βασικών ικανοτήτων μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομοτίμων.

 

*****

 

Λίγα Λόγια για το Υπερταμείο

Το Υπερταμείο είναι εταιρεία συμμετοχών που ιδρύθηκε το 2016 με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών. Αποστολή του, ως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, είναι: η ανάληψη ενεργού ρόλου στον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων  Επιχειρήσεων,  η μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, η διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πολίτες/καταναλωτές και η συμβολή του στην εθνική οικονομία.  Στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνονται θυγατρικές και συμμετοχές του σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η Ακίνητη Περιουσία: Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, ΔΕΘ HELEXPO, η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Ωφέλειας: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, οι Μεταφορές και οι Υποδομές: Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΟΑΣΑ, ΑΕΔΙΚ, 23 Περιφερειακά Αεροδρόμια, ο Εφοδιασμός Τροφίμων: ΚΑΘ, ΟΚΑΑ, Ελληνικές Αλυκές, η Τεχνολογία: Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ και οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: ΕΛΤΑ. Η αξία του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται το Υπερταμείο ανέρχεται σήμερα σε €6,1 δισ. και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ανέρχεται σε 31.000.

 

APPENDIX

Περισσότερες από 100 δράσεις που σχετίζονται με το κλίμα, αναλήφθηκαν το 2022.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε από τα μέλη του Δικτύου OPSWF, η οποία περιελάμβανε μια επιλογή περισσότερων από 100 ενεργειών επενδύσεων για το κλίμα, με σημεία δεδομένων, όπως καταγράφονται στο συνοδευτικό έγγραφο-πλαίσιο OPSWF 2022. Τα μέλη της OPSWF ευθυγραμμίζονται με το Πλαίσιο OPSWF μέσω μιας ποικιλίας μέτρων, όπως η επένδυση σε ειδικούς πόρους που σχετίζονται με το κλίμα, η υιοθέτηση επενδυτικών στρατηγικών μείωσης των εκπομπών, η θεσμοθέτηση πολιτικών ESG και η καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα υπάρχοντα χαρτοφυλάκια τους.

Τα μέλη της OPSWF προχωρούν στην αρχή της ιδιοκτησίας μέσω της ενεργού διαχείρισης των επενδύσεών τους στην ενσωμάτωση της αναφοράς TCFD μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων τους και επενδύοντας σε κεφάλαια που υποστηρίζουν τη μετάβαση μεγάλων και μικρών εταιρειών. Επιπλέον, τα μέλη ενσωματώνουν λύσεις για το κλίμα με την ανάπτυξη κεφαλαίων σε σημαντική κλίμακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία καθαρής ενέργειας σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώθηκε πρόοδος σε 3 ροές εργασίας που βρίσκονται σε προτεραιότητα

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι εξέτασαν τα ευρήματα τριών ροών εργασίας υπό την ηγεσία των μελών, εστιάζοντας σε (1) κλιματικά δεδομένα, (2) καθαρό υδρογόνο και (3) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές. Αυτοί οι τρεις τομείς έχουν μεγάλη σημασία για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι CEOs έκαναν δηλώσεις οι οποίες επισυνάπτονται και συνοψίζονται παρακάτω.

 

  1. Εναρμόνιση κλιματικών δεδομένων για ιδιωτικές αγορές

Υπάρχει ένα θεμελιώδες εμπόδιο στη μέτρηση, τη διαχείριση και τον μετριασμό του αντίκτυπου των χαρτοφυλακίων SWF στο κλίμα λόγω του αγώνα για πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα για την υποστήριξη της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων. Το 2020, τα μέλη του Δικτύου OPSWF συμφώνησαν να υποστηρίξουν τις συστάσεις του TCFD ως καθολικό πρότυπο. Το 2021, τα μέλη κινητοποιήθηκαν γύρω από την υποστήριξη του TCFD στις ιδιωτικές αγορές, οι οποίες υστερούν σε σχέση με τις δημόσιες αγορές.

Σήμερα, η σημαντική πλειοψηφία των ιδιωτικών αγορών δεν αποκαλύπτει δεδομένα σχετικά με το κλίμα. Αυτό αποτρέπει τους επενδυτές από το να ενσωματώσουν ζητήματα για το κλίμα στη λήψη αποφάσεων. Σε μια ενημέρωση στελεχών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, τα μέλη της OPSWF περιέγραψαν την «One Planet Καθοδήγηση Γνωστοποίησης (Disclosure Guidance) σχετικά με το κλίμα για ιδιωτικές αγορές». Σκοπός του είναι να ενθαρρύνει όλους τους ιδιωτικούς συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν απτά βήματα προς τη βελτίωση της κοινοποίησης κλιματικών δεδομένων. Η Καθοδήγηση Γνωστοποίησης συνθέτει τα επικρατέστερα πρότυπα και παρέχει σαφή και εφαρμόσιμη άρθρωση των αυξανόμενων επιπέδων αποκάλυψης κλιματικών δεδομένων

 

από ιδιωτικούς συμμετέχοντες στην αγορά. Επιπλέον, τα μέλη της OPSWF ενθάρρυναν σθεναρά τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής αγοράς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του «1ου Επιπέδου της Καθοδήγηση Γνωστοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης του αποτυπώματος άνθρακα, μέχρι το τέλος του έτους 2023».

 

  1. Επιταχυνόμενες Επενδύσεις – Καθαρό Υδρογόνο

Το καθαρό υδρογόνο αποτελεί βασικό μοχλό για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με το Πλαίσιο OPSWF, η επένδυση σε καθαρό υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του ενεργειακού τριλήμματος της βιώσιμης, ασφαλούς και οικονομικά προσιτής ενέργειας για την υποστήριξη της απανθρακοποίησης των παγκόσμιων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών με δυσκολία στη μετάβαση. Οι επενδύσεις σε καθαρό υδρογόνο μπορούν να επιταχυνθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα. Σε σχετική ενημέρωση στελεχών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, τα μέλη της OPSWF τονίζουν τρεις τέτοιους παράγοντες προτεραιότητας: (1) ερεθίσματα από την πλευρά της ζήτησης, όπως κίνητρα για την τόνωση της ζήτησης ή συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), (2) μέτρα για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου καθαρού υδρογόνου και (3) για μια αρχική περίοδο, συμβάσεις επί διαφοράς ανά τομέα στο καθαρό υδρογόνο και τα παράγωγά του, με γνώμονα τα δημόσια ιδρύματα και τις αναπτυξιακές τράπεζες, όπου υπάρχουν τέτοιες πολιτικές τιμολόγησης, για την τόνωση της ζήτησης, την αντιστάθμιση των διαφορών στις τιμές και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων.

 

  1. Επιτάχυνση Επενδύσεων – Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Αναδυόμενες και Αναπτυσσόμενες Αγορές

Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αγορές των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (EMDE) αποτελεί μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία από την τριπλή προοπτική του αντίκτυπου, του κινδύνου και της απόδοσης. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα σε αυτές τις χώρες με ταυτόχρονη κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας θα απαιτήσει σημαντική κλιμάκωση της δέσμευσης του ιδιωτικού τομέα και είναι κρίσιμης σημασίας για την ευθυγράμμιση με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις αγορές είναι δύσκολη, επειδή τα μεμονωμένα έργα είναι συχνά μικρά, το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι περίπλοκο ή μη τυποποιημένο με ανεπαρκή ροή επαναλαμβανόμενων συμφωνιών και οι τοπικές αγορές συχνά στερούνται συνθήκες που να υποστηρίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σε μια ενημέρωση στελεχών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, τα μέλη του OPSWF τόνισαν τέσσερις βασικούς παράγοντες προτεραιότητας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε EMDE: (1) διαφανή, επαναλαμβανόμενα προγράμματα υποβολής προσφορών, (2) βελτιωμένες συνθήκες διεθνών επενδυτών για τη συμμετοχή τους, (3) καλύτερα δομημένες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον μετριασμό του κινδύνου όπου είναι δυνατόν και (4) αυξημένη χρήση από τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία εξειδικευμένων επενδυτικών ομάδων που μπορούν να διευκολύνουν τη συγκέντρωση συμφωνιών. Επιπλέον, η προώθηση των διεθνών προτύπων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες βιώσιμες υποδομές σε EMDE θα μειώσει το επενδυτικό κόστος και θα συμβάλει στην περαιτέρω επιτάχυνση των επενδύσεων σε αυτό το τμήμα.

Το ιστορικό της πρωτοβουλίας One Planet Sovereign Wealth Funds

Η πρωτοβουλία One Planet Sovereign Wealth Funds (OPSWF) ιδρύθηκε στην εναρκτήρια σύνοδο One Planet Summit τον Δεκέμβριο του 2017 στο Παρίσι.

Οι στόχοι είναι:

  • Αρωγή στην κινητοποίηση του κεφαλαίου των κρατικών επενδυτικών ταμείων, για καινοτομία και επέκταση της αγοράς για επενδυτικές ευκαιρίες που προάγουν την ευθυγράμμιση με τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα (COP 21).
  • Επιτάχυνση των προσπαθειών για την ενσωμάτωση χρηματοοικονομικών κινδύνων και ευκαιριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση μεγάλων, μακροπρόθεσμων δεξαμενών περιουσιακών στοιχείων.
  • Αξιοποίηση της κλίμακας και του οφέλους της ανταλλαγής γνώσεων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Στις 6 Ιουλίου 2018, τα ιδρυτικά μέλη της OPSWF δημοσίευσαν ένα εθελοντικό πλαίσιο («το Πλαίσιο») το οποίο περιγράφει αρχές για να ενσωματώσουν συστηματικά τα Επενδυτικά Ταμεία (Sovereign Wealth Funds) την κλιματική αλλαγή στη λήψη των αποφάσεών τους, αλλά και πώς μπορούν να υποστηρίξουν συλλογικά τη φιλόδοξη παγκόσμια δράση για το κλίμα.

Αυτό το Πλαίσιο περιλαμβάνει 12 συστάσεις που βασίζονται σε τρεις κατευθυντήριες αρχές:

Αρχή 1: Ευθυγράμμιση – Δημιουργία προβληματισμών για την αλλαγή του κλίματος, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τους επενδυτικούς ορίζοντες των SWF, στη λήψη αποφάσεων.

Αρχή 2: Ιδιοκτησία – Ενθάρρυνση  προς τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα κλιματικής αλλαγής στη διακυβέρνηση, την επιχειρηματική στρατηγική και τον προγραμματισμό τους, τη διαχείριση κινδύνων και τη δημόσια αναφορά, για την προώθηση της δημιουργίας αξίας.

Αρχή 3: Ένταξη – Ενσωμάτωση της εξέτασης των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στη διαχείριση επενδύσεων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των μακροπρόθεσμων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Οι πρωτοβουλίες One Planet Asset Managers (OPAM) & One Planet Private Equity Funds (OPPEF) αλλά και το One Planet Research Forum έχουν επίσης δημιουργηθεί για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες υποστήριξης της εφαρμογής του Πλαισίου, και να υποστηριχθεί η μετάβαση σε πιο βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές .

Αρχικά ξεκίνησε ως ομάδα εργασίας έξι ιδρυτικών κρατικών επενδυτικών ταμείων με τριετή εντολή, και το Δίκτυο έχει έκτοτε αυξηθεί σε 46 μέλη, αποτελούμενα από 18 κρατικά επενδυτικά ταμεία, 18 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και εννέα ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, με πάνω από 37 τρισ. περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και ιδιοκτησία που δεσμεύονται να συνεργαστούν ενεργά για την εφαρμογή των αρχών του πλαισίου OPSWF, που δημοσιεύτηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2018.  Από την ίδρυσή του, το Δίκτυο OPSWF πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδο κορυφής των CEOs στο στο Élysée, στοΠαρίσι. Φέτος, η ομάδα επέλεξε να συγκληθεί στο Abu Dhabi, ως αναγνώριση της ηγεσίας των κρατικών επενδυτικών ταμείων στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου στην πρωτοβουλία.

 

Το ka-business.gr προτείνει

18ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Συνέντευξη του Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στο περιοδικό του ka-business – Θα ανοίξει με κεντρική ομιλία τις εργασίες του...
Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην Ραλλίω Λεπίδου και στην έντυπη έκδοση του το περιοδικό ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΤΞΗ (Απριλίου 2024)   Αναφέρθηκε στον πράσινο και ψηφιακό...
ka-business.gr: Μετράμε αντίστροφα για το 18ο πολυσυνέδριο “Καινοτομία & Ανάπτυξη”
Ένα άκρως ενεργειακό και… antitox πρωινό, είχαν όσοι παρευρέθηκαν σήμερα το πρωι στο Elisabeth Boutique Hotel, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το , στο...
Optima bank: Πρωτοβουλία για την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Σε μία πρωτοβουλία με ουσιαστικό και παράλληλα συμβολικό χαρακτήρα, προχωρά η Optima bank, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το σημαντικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Ρευστότητα 2,2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -οι οποίες αποτελούν επί της ουσίας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας- λειτουργεί ως «ελατήριο» για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής...
Χρηματιστήριο: Πτώση 0,35% για τον γενικό δείκτη
Με ήπια πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, αν και αρχικά κινήθηκαν ανοδικά, με την αγορά να υποχωρεί κάτω...
Η Google μπλόκαρε ή αφαίρεσε πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια διαφημίσεις – Ποιός ο λόγος
Η Google δημοσίευσε το Ads Safety Report, την έκθεση για την ασφάλεια των διαφημίσεων. Μέσα από την Έκθεση, η Google μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με...