Το Facebook δεν διαγράφει μηνύματα αρνητών του Ολοκαυτώματος

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον ιστότοπο Recode, ο Ζάκεμπεργκ είπε ότι το Facebook θα διαγράψει ορισμένες «ψευδείς ειδήσεις» (fake news), που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε βίαιες ενέργειες, διευκρινίζοντας ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, «με ειλικρίνεια».

 

Στο επίκεντρο μιας (ακόμα) διαμάχης βρέθηκε την Πέμπτη  ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αφού ανακοίνωσε ότι ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης δεν θα διαγράφει τα μηνύματα των αρνητών του Ολοκαυτώματος.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το Facebook επικρίθηκε δριμύτατα διότι επέτρεψε την αναδημοσίευση άρθρων, φωτογραφιών ή βίντεο τα οποία, αν και δεν υποκινούσαν με άμεσο τρόπο το μίσος, θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά ως ενθάρρυνση στη διάπραξη βίαιων ενεργειών. 

Την ίδια στιγμή, χρήστες ή ιστότοποι που χρησιμοποιούν το Facebook αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τα φίλτρα λογοκρισίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθότι διαγράφει φωτογραφίες ή εικόνες με στήθη (ακόμα και ιθαγενών ή έργων τέχνης) ή γυναίκες που θηλάζουν, ενώ πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η προστασία που παρέχει στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι διάτρητη, με αφορμή και το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης κατηγορήθηκε επίσης ότι διέρρευσε τις φήμες που προκάλεσαν συγκρούσεις, ιδίως στη Μιανμάρ ή τη Σρι Λάνκα.

Μπροστά στις επικρίσεις, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έστειλε κατόπιν email στο Recode για να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις του.

«Σίγουρα, εάν ένα μήνυμα παραβιάζει την κόκκινη γραμμή της υποκίνησης της βίας ή του μίσους εναντίον ειδικά μιας ομάδας, θα αποσύρεται» έγραψε ο ίδιος.