Αρχική BUSINESS Τεχνολογία Δωρητής σπέρματος: Ένας πατέρας, εκατοντάδες παιδιά

Δωρητής σπέρματος: Ένας πατέρας, εκατοντάδες παιδιά

Ο αριθμός αυτός πιθανώς θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ για δωρητή σπέρματος, καθώς ξεπερνά κατά πολύ τους αριθμούς των παιδιών που φέρονται να έχουν αποκτήσει ορισμένοι δωρητές σπέρματος στις ΗΠΑ.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και ιατρικό καθώς η πρακτική των πολλαπλών δωρεών ευνοεί τη διάδοση γονιδίων που προδιαθέτουν για ασθένειες, ή ακόμα και τις περιπτώσεις αιμομιξίας από άνδρες και γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι είναι ετεροθαλή αδέλφια.

Στις περισσότερες χώρες ισχύει σήμερα νομικό όριο στον αριθμό των απογόνων για τους δωρητές σπέρματος.

 Κακόφημη κλινική

Περίπου 1.500 παιδιά συνελήφθησαν με τη μέθοδο της τεχνητής σπερματέγχυσης στην «κλινική Μπάρτον» του Λονδίνου από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60, αναφέρουν οι Sunday Times.

Η κλινική είχε ιδρυθεί από την γιατρό Μέρι Μπάρτον και τον βιολόγο σύζυγό της Μπέρτολντ Βίσνερ, οι οποίοι λέγεται ότι συγκέντρωναν δείγματα σπέρματος από εξαιρετικά ευφυείς άνδρες του κοινωνικού τους κύκλου.

Η κλινική ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενη και επρόκειτο να κλείσει έπειτα από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής το 1948, η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Γενετικές εξετάσεις σε 18 παιδιά που είχαν συλληφθεί στην κλινική Μπάρτον από το 1943 έως το 1962 αποκαλύπτουν τώρα ότι 12 από αυτά (δηλαδή τα δύο τρίτα) είναι βιολογικοί απόγονοι του Βίσνερ. Αν κανείς δεχθεί ότι το δείγμα των εξετάσεων είναι αντιπροσωπευτικό, ο Βίσνερ πρέπει να είχε αποκτήσει 300 με 600 παιδιά.

Ανεξάρτητοι ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χαρακτήρισαν «ευλογοφανή» αυτόν τον υπολογισμό στους Sunday Times.

Την υπόθεση αποκάλυψαν δύο από αυτά τα παιδιά, ο σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς και ο δικηγόρος Ντέιβιντ Γκόλανζ, οι οποίοι είχαν την περιέργεια να μάθουν ποιος ήταν ο βιολογικός τους πατέρας και πραγματοποίησαν έρευνα μόνοι τους.

Η αλήθεια είναι ότι τη δεκαετία του 1940 οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και ενδέχεται η κλινική να αντιμετώπιζε έλλειψη δωρητών.

Η κατακραυγή ήταν όμως σφοδρή όταν το ζεύγος των ιδιοκτητών δημοσίευσε επιστημονικό άρθρο για την κλινική το 1945 στο British Medical Journal. Ένας γιατρός που κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσίευση στη Βουλή των Λόρδων περιέγραψε τις πρακτικές της κλινικής ως  «έργο του Βελζεβούλ».

Είναι μάλιστα ενδεικτικό του κλίματος της εποχής ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε κατά μίας γυναίκας σε υπόθεση έκδοσης διαζυγίου, με το επιχείρημα ότι η τεχνητή γονιμοποίηση στην οποία είχε υποβληθεί συνιστούσε απιστία.

Το 1948, επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση έλεγξε την κλινική Μπάρτον και έκρινε ότι η τεχνητή σπερματέγχυση -σήμερα κοινή πρακτική- έπρεπε να απαγορευτεί.

Δεδομένου ότι ο Μπέρτολντ Βίσνερ και η σύζυγός του έχουν πια πεθάνει, τα όσα συνέβησαν στη διαβόητη κλινική τους μπορούν να διερευνηθούν περαιτέρω μόνο με γενετικές εξετάσεις σε περισσότερα από τα παιδιά τους.

In.gr

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Thessaly Expo: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα
Με 100 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που θα αναπτυχθούν σε τ.μ. στεγασμένου...
Το ka-business.gr παρουσιάζει την Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης
Το web tv του και η εκπομπή "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ" βρέθηκε στο XYTA Μαυρορράχης με αφορμή τα εγκαίνια της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος...
Το Κοινοβούλιο στηρίζει την ανάπτυξη της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ
Η ΕΕ πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη του τομέα της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας, προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και την προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

INTERLIFE: Δημοσίευση Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας 2021
Τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας του έτους 2021 δημοσίευσε η INTERLIFE Ασφαλιστική, ο οποίος αποτυπώνει το όραμα και τις δράσεις της Εταιρείας στο πλαίσιο της...
Thessaly Expo: Από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα
Με 100 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία, αλλά και από την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, που θα αναπτυχθούν σε τ.μ. στεγασμένου...
Έκθεση του Jan Vanriet «Παραπλανητικός Ήλιος»
  Στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό ο Βέλγος καλλιτέχνης  και ποιητής Jan Vanriet, το έργο του οποίου θα...