Αρχική BUSINESS Σε "κενά αέρος" η τουριστική αγορά από την αναστολή της Μouzenidis Travel...

Σε “κενά αέρος” η τουριστική αγορά από την αναστολή της Μouzenidis Travel Greece-Έντονος ο προβληματισμός σε ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής

Σοβαρές αναταράξεις σε ολόκληρη την τουριστική αγορά προκαλεί η αίτηση αναστολής λειτουργίας που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο ο όμιλος Μουζενίδη, ο οποίος φαίνεται πως λύγισε υπό το δυσβάσταχτο βάρος των οικονομικών αδιεξόδων που έχει επιφέρει στον κλάδο η λαίλαπα της πανδημίας, αλλά και μετά το χαμό του ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη τον περασμένο Μάρτιο.
Ο όμιλος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο πρακτόρευσης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται σε πολλούς συναφείς κλάδους, με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς να καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο η αρνητική αυτή εξέλιξη να συμπαρασύρει τόσο την αεροπορική εταιρία Ellinair, όσο και τον ξενοδοχειακό κλάδο του ομίλου.  Από τα σημαντικότατα ερωτήματα που προκύπτουν πλέον, πέρα από την τύχη της Εllinair, είναι σαφώς ποια θα είναι η άμεση επίδραση σε συμβεβλημένους ξενοδόχους (όπως στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική), τι θα γίνει με τους τουρίστες από τις ανατολικές χώρες οι οποίοι είναι ήδη σε διακοπές στη χώρα μας μέσω του ομίλου, αλλά και οι εξελίξεις που δρομολογούνται αναφορικά με τα voucher που πιθανώς διατέθηκαν μέσω του Moyzenidis Travel Greece, με τη συμμετοχή κι άλλων επιχειρηματικών σχημάτων.
 Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλες οι νομικές διαδικασίες αναμένεται να εξελιχθούν με συντεταγμένο τρόπο, ενώ θα επιχειρηθεί, όπως σημειώνουν, η εταιρία να κλείσει και να ξανανοίξει με νέα κεφάλαια από τη Ρωσία αλλά πιθανώς και από επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχους της Κρήτης. Τα ανοίγματα του ομίλου σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 70 εκατoμμύρια ευρώ και είναι από το 2019, ενώ οι οφειλές αφορούν κυρίως σε ξενοδόχους.

Το χρονικό των εξελίξεων

Η είδηση για την αναστολή λειτουργίας του ομίλου φέρεται να διέρρευσε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο στον εξειδικευμένο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο TourDom.rus, ο οποίος μετέδωσε πως αυτό ειπώθηκε από στέλεχος του ομίλου στην κλειστή διαδικτυακή ομάδα Luxury Travel Club στο Facebook. Η ίδια ιστοσελίδα μετέδωσε, επίσης, ανακοίνωση του επικεφαλής του ομίλου Μουζενίδη στην Ουκρανία Άλμπερτ Οβανέσοφ, η οποία ενημέρωνε για τα προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια την αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους τουρίστες που είχαν κλείσει τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία του ομίλου στην Ελλάδα. Η ρωσική ιστοσελίδα αναφέρει πως η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Από την πλευρά της η εταιρία με μια πρώτη ανάρτηση της στο facebook ανέφερε πως η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα – Mouzenidis Travel Greece θα είναι προσωρινή και θα αφορά στο διάστημα από 18 έως 26 Ιουνίου λόγω τεχνικών και νομικών διαδικασιών.

Η εταιρεία ανέστειλε την εξυπηρέτηση των πελατών της στην Ελλάδα από την περασμένη Τρίτη επικαλούμενη τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ενώ στελέχη της υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε αναζήτηση επενδυτή και σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναμένοντας οικονομική βοήθεια από αυτήν.

Η ανακοίνωση της Mouzenidis Travel Greece

Με χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρία έδωσε τις διαστάσεις ων προβλημάτων που έχουν προκύψει, υπογραμμίζοντας: «από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%. Η Mouzenidis Travel αποτελεί τον μοναδικό Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο προς την Ελλάδα τουρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς μας, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μην σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων. Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα, προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας.

»Σημειωτέον ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020. Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο.

»Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας.

»Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία.

Στοχεύοντας στην επαναφορά μας και την τακτοποίηση του συνόλου των οφειλών μας και όντας αποκλειστικά μόνοι στον αγώνα αυτό, δυστυχώς δεν μας απομένει άλλη από την ανωτέρω επιλογή. Την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα Πρόεδρό μας θα την τηρήσουμε εξαντλώντας κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης. Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους, ενώ παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ομίλου».

Οι εταιρίες του Ομίλου

Η πολυσχιδής δραστηριότητα του ομίλου περιλαμβάνει τις εξής εταιρίες: Mouzenidis Travel (tour operator), Elinair (αεροπορική εταιρία), Grekodom (διαχείριση ακινήτων real estate), Kriaritsi (επενδυτικό έργο στην ομώνυμη περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, με κατασκευή τουριστικών κατοικιών, μαρίνας, καταστημάτων κ.λπ.), MBG Consulting (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Cargo CSR (εταιρεία αερομεταφορών και οδικών μεταφορών), Bomo Hotels (διαχείριση δικτύου δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και άλλες επτά χώρες), Enigma Shopping Center (εμπορικό κέντρο γούνας, κοσμημάτων κ.ά. στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής), Greek Furs (διαδικτυακή πύλη για την ελληνική γούνα), Active Mice (συνέδρια, εκδηλώσεις, εταιρικά προγράμματα), Elion Club (VIP υπηρεσίες), Elin Camp (παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική), Mouzenidis Intour (διοργάνωση ταξιδιών στη Ρωσία), Grekoleto family club (δημιουργική απασχόληση – εκπαίδευση παιδιών), Solun (Ελληνικό ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο), Perseus (υπηρεσίες ασφάλειας και ιδιωτικής φύλαξης), Parking Airport (υπηρεσίες στάθμευσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»), Igen Young travelers club (ολοκληρωμένα τουριστικά projects για τη νεολαία).

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

;Έρευνα: Σε θετικό έδαφος οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, εντούτοις ακρίβεια βλέπουν στην αγορά οι καταναλωτές
Μειωμένη απαισιοδοξία εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, διατήρηση του κακού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών, ακρίβεια στην αγορά, αλλά και θετικότερες εκτιμήσεις από...
28η Οκτωβρίου: Μόνο στρατιωτική η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει 60 λεπτά
Μόνο στρατιωτική θα είναι η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επερχόμενη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη...
Παρελθόν τα χάρτινα βιβλία εσόδων-εξόδων από την 1η Νοεμβρίου
Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ από την 1η Νοεμβρίου . Τα ηλεκτρονικά βιβλία μπαίνουν στη ζωή των επιχειρήσεων και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

;Έρευνα: Σε θετικό έδαφος οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, εντούτοις ακρίβεια βλέπουν στην αγορά οι καταναλωτές
Μειωμένη απαισιοδοξία εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, διατήρηση του κακού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών, ακρίβεια στην αγορά, αλλά και θετικότερες εκτιμήσεις από...
28η Οκτωβρίου: Μόνο στρατιωτική η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει 60 λεπτά
Μόνο στρατιωτική θα είναι η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επερχόμενη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη...
Το Άσυλο Ανιάτων συνεργάζεται με την εταιρεία Puratos
Το Άσυλο Ανιάτων ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με την εταιρεία πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας Puratos Ελλάς ΑΕΒΕ, με στόχο την...