Αρχική BUSINESS ΠΟΒΑΚΩ: 12 + 1 προτάσεις για τη μετά κορωνοϊό εποχή

ΠΟΒΑΚΩ: 12 + 1 προτάσεις για τη μετά κορωνοϊό εποχή

Επιστολή με δέσμη 13 προτάσεων για τη μετά κορωνοϊό εποχή απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Η ΠΟΒΑΚΩ επισημαίνει στην επιστολή της πως «η επόμενη ημέρα για την οικονομία, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και θα απαιτηθούν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί. Τα επιπλέον μέτρα που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι πραγματικά γενναία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ενέσεις ρευστότητας με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας».

 

«Είναι γεγονός ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει τραυματίσει πολύ σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή και την ελληνική. Μεγάλες, μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, ενώ σημαντικός αριθμός όσων εξακολουθούν να λειτουργούν σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις λόγω του γενικότερου κλίματος. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν και οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που εκτιμάται ότι θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους» αναφέρεται στην επιστολή.

 

Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΒΑΚΩ προτείνει:

-Πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας και ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με εγγυημένα από το κράτος άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις.

-Διαγραφή προσαυξήσεων σε πιθανές ρυθμίσεις προς το δημόσιο και παράλληλα παροχή ασφαλιστικών, φορολογικών ενημεροτήτων για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

-Κατάργηση του φόρου πολυτελείας, ο οποίος, μάλιστα, από την επιβολή του το 2010, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα. Είναι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου μας, που το έχουμε θέσει κατά επανάληψη, και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

-Εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ της πρώτης ύλης για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας.

-Παράταση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που θα λήξουν ενδεχομένως μετά τις 31 Μαΐου, δηλαδή, μετά τη λήξη του διαστήματος που καλύπτει η νέα ρύθμιση, (προέκυψε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν για τις επιχειρήσεις). Η ρύθμιση δίνει παράταση 75 ημερών στην πληρωμή επιταγών από τους εκδότες τους. Η ΠΟΒΑΚΩ έγκαιρα με επιστολή της είχε ζητήσει η παράταση να καθορίζεται στις 90 ημέρες.

-Παρά την επανειλημμένη διεύρυνση του καταλόγου των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων, στα μέτρα στήριξης δεν έχουν συμπεριληφθεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πλήττονται εξίσου με τις ατομικές αλλά ανήκουν σε άλλες κατηγορίες (ΑΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΕΠΕ,ΙΚΕ,ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ κ.λπ.). Ο αριθμός των παραπάνω επιχειρήσεων κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι και αναντίρρητα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του βοηθήματος των 800 ευρώ, το οποίο να παρέχεται σε κάθε εταίρο, να ανασταλούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές τους, να μετατεθούν χρονικά οι δόσεις των ρυθμίσεων τους προς τον ΕΦΚΑ και το δημόσιο καθώς και οι οφειλές τους προς τις τράπεζες.

-Διενέργεια καμπάνιας προβολής της χώρας και των εγχώριων  ποιοτικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κοσμήματος, που αποτελεί πρεσβευτή της χώρας μας), δεδομένου, μάλιστα πως στην πρώτη φάση του κορωνοϊού, η Ελλάδα αποδείχθηκε – χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα και στην πειθαρχία που επέδειξαν οι πολίτες – πως έχει σχέδιο και είναι μεθοδική.

-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, που έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, δημιουργώντας εναλλακτικές λύσεις για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να σχεδιασθούν εξειδικευμένες δράσεις ψηφιακών εκθέσεων νέας γενιάς και ψηφιακού εξαγωγικού μάρκετινγκ των επιχειρήσεων, ώστε να είναι σε θέση να ενταχθούν με αξιοπιστία σε όποιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιθυμούν είτε δημιουργηθούν σε εθνικό επίπεδο, είτε λειτουργούν σε διεθνές επίπεδο.

-Προστασία της επαγγελματικής στέγης, σε περίπτωση  μη πληρωμής ολοκλήρου του ενοικίου, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

-Η διενέργεια των εκθέσεων αποτελεί σημαντικό συνοδοιπόρο για την εξωστρέφεια της αργυροχρυσοχοΐας. Δηλώνουμε έντονα τον προβληματισμό μας για το τι θα γίνει για μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης του Σεπτεμβρίου, καθώς και οι δυο εκθέσεις του κλάδου μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον οι κλαδικές εκθέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο μας και θα πρέπει να τύχουν οικονομικής αρωγής.

-Μείωση τιμολογίων ενέργειας και επικοινωνίας για τους επαγγελματικούς χώρους καθώς και δυνατότητα ρυθμίσεων στις οφειλές.

-Οικονομική στήριξη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες στην περίοδο που διανύουμε συμβάλουν τα μέγιστα παρέχοντας ενημέρωση στα μέλη τους, ενώ παράλληλα διατυπώνουν προτάσεις, για τη λύση προβλημάτων που ανακύπτουν στον κλάδο και την αγορά, αρμοδίως. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να συμβάλει ώστε οι επαγγελματικές οργανώσεις να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, πραγματοποιώντας τηλεδιασκέψεις, συντονίζοντας και ανοίγοντας έναν αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας. Παράλληλα οι επαγγελματικές οργανώσεις ως φορείς υλοποίησης  εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση με την υλοποίηση προγραμμάτων για τα μέλη τους.

-Πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του πιο κρίσιμου κλάδου της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού, που είναι σε άμεση συνάρτηση με εκατοντάδες επαγγέλματα, και αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας.

 

Καταλήγοντας η ΠΟΒΑΚΩ σημειώνει πως «η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μετά κορωνοϊό εποχή θα πρέπει να θεωρηθεί εθνικός στόχος. Απαιτούνται τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι επιχειρηματίες να διεκδικήσουν την επόμενη ημέρα του μέλλοντος τους. Η ΠΟΒΑΚΩ είναι συστρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση, σε ετοιμότητα για να καταθέσει προτάσεις και λύσεις».

 

ka-business: Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την πολύ μεγάλη σας ανταπόκριση στην Μαραθώνια Εκπομπή για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη
Περισσότεροι από αναγνώστες μας από όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν μέσω live streaming την Μαραθώνια Εκπομπή, που διοργάνωσε το το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου...

Το ka-business.gr προτείνει

COMPELLIO: H εταιρία πληροφορικής που προσφέρει καινοτόμα ηλεκτρονικά εργαλεία
Η διασφάλιση της εγκυρότητας των πιστοποιήσεων που αφορούν στην ποιότητα και προέλευση των προϊόντων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των...
ΟΑΣΘ: Σε ετοιμότητα για την επερχόμενη κακοκαιρία
Με την ανακοίνωση για «ψυχρή εισβολή» στην Ελλάδα, ο ΟΑΣΘ επικαιροποίησε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προκειμένου να συνεχιστούν τα...
Συνταγογράφηση: Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση
Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια οι εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ). Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ocean Winds: Η 50/50 κοινοπραξία της EDPR και της ENGIE αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού έργου περίπου 1 GW στη Σκωτία
Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, ανακοινώνει ότι η Ocean Winds, η υπεράκτια κοινοπραξία που ανήκει στην EDPR (50%)...
Τράπεζα Πειραιώς: Αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας
Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοινώνει ότι η θυγατρική της, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Τράπεζα Πειραιώς» ή «Τράπεζα»), κατέληξε σε συμφωνία με την WRED LLC («WRED»),...
COMPELLIO: H εταιρία πληροφορικής που προσφέρει καινοτόμα ηλεκτρονικά εργαλεία
Η διασφάλιση της εγκυρότητας των πιστοποιήσεων που αφορούν στην ποιότητα και προέλευση των προϊόντων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των...