Αρχική BUSINESS Ποιο είναι το μέλλον των εστιατορίων μετά τον Covid-19 ?

Ποιο είναι το μέλλον των εστιατορίων μετά τον Covid-19 ?

Η PROVIL καταγράφει νέες ιδέες, εφαρμοζόμενες διεθνώς.  Στο μέλλον τίποτε δεν θα είναι όπως πριν’. Ίσως αυτή να είναι η πιο συχνά λεγόμενη φράση σήμερα, η οποία αφορά σε όλους τους τομείς και στα εστιατόρια.

 

Η PROVIL, μελέτησε αναλυτικά τις εξελίξεις στον παγκόσμιο χώρο της εστίασης, ως εκ του αντικειμένου της, επιχειρώντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • Πώς θα είναι το μέλλον μετά από το άνοιγμα των εστιατορίων;
  • Ποιες είναι τώρα οι ανάγκες και ποιες είναι οι νέες ιδέες;

 

Πώς λειτούργησαν, στο Lockdown (ενδεικτικά) επιχειρηματίες και σεφ για να κρατήσουν τα εστιατόρια ζωντανά, ενέργειες οι οποίες εν πολλοίς συνεχίζονται:

–  Εφάρμοσαν το Take Away και το Delivery, ακόμη και στη γειτονιά τους, ακόμη και  μόνοι, χωρίς προσωπικό.

–  Δημιούργησαν ‘Kit γεύματος’ με τα ‘Μενού Υπογραφής’ τους, με συσκευασμένα όλα τα απαραίτητα υλικά, το οποίο παραδίνεται στο σπίτι, με οδηγίες για όσους θέλουν να τα παρασκευάσουν στην κουζίνα τους.

–  Διέθεσαν κουπόνια εκπτώσεων για μετά το άνοιγμα.

–  Μια πιτσαρία στην Ιταλία άρχισε να στέλνει σε όλη τη χώρα τη βάση της (περίφημης) πίτσας της μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τις οδηγίες, για σύνθεση και ψήσιμο της πίτσας στο σπίτι.

–  Ένα εστιατόριο, άρχισε να στέλνει επίσης όλα τα υλικά μιας διάσημης εδώ και 100 χρόνια σάλτσας του για να την παρασκευάσουν οι καταναλωτές στο σπίτι, παρακολουθώντας μάλιστα ένα ειδικό video στο site της.

–   Ορεινά εστιατόρια και καταφύγια προσέφεραν προϊόντα τους σε καλάθι για όσους θέλουν να έχουν ένα πρωινό ή ένα γεύμα πικ-νικ στα γύρω λιβάδια.

 

Πώς ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τώρα:

–  Συνέχιση του Take Away του Delivery και των Kit γεύματος

–  Προσαρμογή των Μενού και των χώρων για τις παραπάνω λειτουργίες

–  Σχεδιάζουν νέα μενού, πιο οικονομικά, πιο παραδοσιακά

–  Χρησιμοποιούν περισσότερο τα τοπικά προϊόντα

–  Δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα υλικά

–  Δημιουργούν οικογενειακά μενού

–  Έχουν ταχύτερη προσαρμογή σε θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης των περισσευμάτων

–  Εφαρμόζουν διαδικασίες ευελιξίας και ευκολίας στην κουζίνα

–  Ετοιμάζονται έως και για πλήρη αλλαγή του μοντέλου τους, αν χρειαστεί

 

Η Δημιουργικότητα θα καθορίσει το μέλλον

Ο πρόεδρος της IGCAT (international institute of gastronomy culture art and tourism) Diane Dodd εκτιμά ότι: «Τα επίπεδα τουρισμού, θα μειωθούν σημαντικά για τα επόμενα χρόνια και οι πελάτες στο F&B, τουρίστες και ντόπιοι, πιθανότατα να είναι σημαντικά λιγότεροι, με πολλούς ανθρώπους να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν δημιουργικές. Ταυτόχρονα οι Περιφέρειες της Γαστρονομίας προετοιμάζονται για το μέλλον με προσπάθειες να συνδέσουν τους ντόπιους πολίτες με τους τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, για να ωφελήσουν παράλληλα μια βιώσιμη στροφή στην επιχείρηση».

 

Ο διάσημος σεφ Feran Adria, επίσης σημειώνει: «Θα πολεμήσουμε σε αυτό το νέο πλαίσιο με τη δημιουργικότητα. Οι σεφ θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν έναν κατάλογο συνταγών ή θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την επιχείρησή τους εστιάζοντας περισσότερο στην ψηφιοποίηση ή σε μια υπηρεσία ‘φαγητό στο σπίτι’. Σε κάθε περίπτωση μόνο εκείνοι που έχουν ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο θα επιβιώσουν, όσο και εκείνοι που θα επικεντρωθούν στην καινοτομία, αλλάζοντας τα πρότυπα της οικονομικής τους δραστηριότητας».

 

Ο διάσημος Βραζιλιάνος σεφ Alex Atala δεν φαίνεται και αυτός να έχει αμφιβολίες: «Η πολυτέλεια συνδέεται πια με τη δημιουργικότητα. Δεν μπορείτε πλέον για παράδειγμα, να σκεφτείτε ένα ‘Μενού γευσιγνωσίας’ όπως ήταν πριν, με 20 μικρά πιάτα-μαθήματα, που συνεπάγονται συνεχή επαφή μεταξύ προσωπικού και πελατών. Η εναλλακτική λύση ίσως να βρίσκεται σε μια διαφορετική υπηρεσία: ‘οικογενειακό στιλ’, με το φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού».

 

Βιοποικιλότητα, η νέα πολυτέλεια

Η νέα πραγματικότητα μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε την κουζίνα από μια νέα οπτική γωνία, τονίζει επίσης ο κ. Atala, η οποία έχει να κάνει με υπευθυνότητα: προς τον πλανήτη, τη βιοποικιλότητα του και προς τους παραγωγούς που τον διατηρούν. Η βιοποικιλότητα είναι μια τεράστια λέξη επειδή μιλά για διάφορα προϊόντα μικροκλίματος. Λέει για έναν πλούτο, γαστρονομικό, περιβαλλοντικό, ανθρώπινο. Με άλλα λόγια είναι μια πολυτέλεια.

 

Η PROVIL στηρίζει τα εστιατόρια

Η PROVIL, όπως κάνει στα περισσότερα από 25 χρόνια της λειτουργίας της, είναι και πάλι δίπλα στα εστιατόρια. Με τα προϊόντα της δίνει τις λύσεις για το άρωμα, για τη γεύση, για τη δημιουργικότητα και για την ευκολία, όπου παράγεται τρόφιμο.

Η PROVIL, μελέτησε και αναπτύσσει νέα προϊόντα προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες και ανάγκες. Έτσι βοηθά το εστιατόριο να διαχειριστεί το θέμα της αναγκαίας μείωσης του προσωπικού, το θέμα της ταχύτητας, της δημιουργικότητας και του περιορισμού των σκουπιδιών. Έτσι το βοηθά να περιορίζει τα κόστη.

10 Χρόνια ka-business.gr … και συνεχίζουμε!!!
11 Απριλίου του 2011, βγήκε στον διαδικτυακό αέρα το ka-  αναπτύχθηκε στην «καρδιά» της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν ένας. Να δίνει βήμα, σε όλες του τις...

Το ka-business.gr προτείνει

;Έρευνα: Σε θετικό έδαφος οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, εντούτοις ακρίβεια βλέπουν στην αγορά οι καταναλωτές
Μειωμένη απαισιοδοξία εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, διατήρηση του κακού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών, ακρίβεια στην αγορά, αλλά και θετικότερες εκτιμήσεις από...
28η Οκτωβρίου: Μόνο στρατιωτική η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει 60 λεπτά
Μόνο στρατιωτική θα είναι η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επερχόμενη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη...
Παρελθόν τα χάρτινα βιβλία εσόδων-εξόδων από την 1η Νοεμβρίου
Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοση και διαβίβαση τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ από την 1η Νοεμβρίου . Τα ηλεκτρονικά βιβλία μπαίνουν στη ζωή των επιχειρήσεων και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

;Έρευνα: Σε θετικό έδαφος οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων, εντούτοις ακρίβεια βλέπουν στην αγορά οι καταναλωτές
Μειωμένη απαισιοδοξία εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, διατήρηση του κακού κλίματος μεταξύ των καταναλωτών, ακρίβεια στην αγορά, αλλά και θετικότερες εκτιμήσεις από...
28η Οκτωβρίου: Μόνο στρατιωτική η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει 60 λεπτά
Μόνο στρατιωτική θα είναι η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην επερχόμενη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη...
Το Άσυλο Ανιάτων συνεργάζεται με την εταιρεία Puratos
Το Άσυλο Ανιάτων ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με την εταιρεία πρώτων υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας Puratos Ελλάς ΑΕΒΕ, με στόχο την...