Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν στελέχη των επιχειρήσεων και επιχειρηματικοί φορείς για αυτή τη πρώτη συνάντηση που διοργανώνει την
Παρασκευή 3η Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10.30πμ. στο Ξενοδοχείο “The Met Hotel” της Θεσσαλονίκης το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UN Global Compact).
Στόχος της συνάντησης είναι η καθιέρωση τακτικών συναντήσεων για τον εντοπισμό κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Τοπικά Δίκτυα Global Compact της περιοχής και οι επιχειρήσεις μέλη τους και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας και αλληλοβοήθειας για την επίλυσή τους.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Τοπικών Δικτύων της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κοσσόβου, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Τουρκίας, καθώς και επιχειρήσεις μέλη τους.
Ομιλητές θα είναι Έλληνες και διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της διαφθοράς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχουν δεσμευτεί στην τήρηση των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ.
Η συνάντηση υποστηρίζεται από το κεντρικό γραφείο του UN Global Compact, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), και από τις εταιρείες Siemens, Εμπορική Τράπεζα, Χάλυψ, ΟΤΕ και Cosmote.
Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact)
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανέπτυξε το Οικουμενικό Σύμφωνο, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε από τον τότε Γ.Γ. του Οργανισμού Kofi Annan στη Σύνοδο του Νταβός το 1999. Η επίσημη υπογραφή του Συμφώνου πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη το 2000 σε συνάρτηση με την επίτευξη των “στόχων της χιλιετίας”, που έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη – μέλη του.
Οι δέκα Αρχές του Συμφώνου αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά πρότυπα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι Αρχές αυτές έχουν γίνει παγκόσμια αποδεκτές και πολλές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να τις εφαρμόζουν κατά τις συναλλαγές τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου λειτουργούν.
Ήδη στο Σύμφωνο συμμετέχουν 6.300 εθνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά και 2.000 άλλοι φορείς. Παράλληλα, για τη μεγαλύτερη διάδοση των 10 Αρχών του, το γραφείο του UN Global Compact έχει ιδρύσει 100 και πλέον τοπικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων και Ελληνικό.
Περισσότερες πληροφορίες για το UN Global Compact στη διεύθυνση :
http://www.unglobalcompact.org/ και για τις δέκα αρχές στη διεύθυνση: http://www.unglobalcompact.org/AboutTheGC/TheTenPrinciples/index.html
Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ ( UN Global Compact Network Hellas)
Το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την προώθηση των δέκα Αρχών του στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και ευρύτερα την κοινωνία. Οι δράσεις του συντονίζονται από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (www.csrhellas.gr). Σήμερα (Ιανουάριος 2012) το Δίκτυο έχει εβδομήντα έξι (76) μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Δίκτυο, στη διεύθυνση http://www.globalcompactnetworkhellas.gr/