Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι πόλεις κινητοποιούνται συνδυάζοντας την καινοτομία, την τεχνολογία πληροφορίας και επικοινωνίας, καθώς και τις λεγόμενες έξυπνες τεχνολογίες, ώστε να γίνουν βιώσιμες και ενεργειακά πράσινες.
Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης, από τελεί η έναρξη του προγράμματος IRIS, το οποίο βρίσκεται στις επάλξεις αυτής της προσπάθειας ως η πιο πρόσφατη προσθήκη του προγράμματος Έξυπνων Πόλεων και Κοινοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Smart Cities and Communities), υπό την αιγίδα του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας του Ορίζοντα 2020.
Πρόκειται για ένα 5ετές έργο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, και θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία 43 εταίρων από 9 διαφορετικές χώρες και προερχόμενους από ποικίλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους επιχειρήσεις και δήμους έως ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του έργου, είναι προγραμματισμένη η επίδειξη έξυπνων λύσεων (“smart solu-tions”) σε 3 διαφορετικές πόλεις «Φάρους» (Lighthouse Cities), καθώς και η αναπαραγωγή των ίδιων έξυπνων λύσεων σε 4 πόλεις «Ακολούθους» (Follower Cities), σε όλη την Ευρώπη.
Το έργο IRIS έχει χρηματοδότηση 18 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημαντικός είναι ο ρόλος του ΕΚΕΤΑ στην κοινοπραξία του IRIS, καθώς συμμετέχει με 3 διαφορετικά Ινστιτούτα: Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ι.Π.ΤΗΛ.), που είναι και ο Τεχνικός Υπεύθυνος και Υπ. Καινοτομίας του έργου, ενώ ήταν και ο κύριος υπεύθυνος φορέας για το συντονισμό της συγγραφής και την επιτυχή υποβολή της πρότασης του έργου, σε στενή συνεργασία με το: Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (Ι.Δ.Ε.Π.), που συνεισέφερε σημαντικά στον καθορισμό των ολοκληρωμένων τεχνικών λύσεων σε συνεργασία με όλους τους εταίρους του έργου και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) για τις λύσεις στον τομέα των μεταφορών .
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μία από τις πόλεις που συμμετέχουν στο έργο για την αναπαραγωγή των έξυπνων λύσεων, είναι και η Αλεξανδρούπολη από τη Βόρεια Ελλάδα.