Ορμονικό σπρέι για τη λίμπιντο «τραβά τους άνδρες από τη μύτη»

Η ορμόνη της μητρότητας

Η ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη) είναι μια ορμόνη που παράγεται με φυσικό τρόπο στον οργανισμό τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και η οποία εμπλέκεται στη σεξουαλική έλξη και στην εμπιστοσύνη. Έχει αποδειχθεί ότι όταν μια γυναίκα γεννά, κατά τη διάρκεια του τοκετού εκλύονται στην κυκλοφορία του αίματος αυξημένες ποσότητες ωκυτοκίνης οι οποίες προκαλούν την παραγωγή μητρικού γάλακτος και ενισχύουν το «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Πρόσφατα η ωκυτοκίνη φάνηκε ότι κάνει τους άνδρες πιο ευαίσθητους και τους «συντονίζει» με τα συναισθήματα των υπόλοιπων ανθρώπων, ωστόσο η επίδραση της ορμόνης στο ανδρικό σώμα δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστή.

Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια αναφέρουν στο πλαίσιο της νέας μελέτης τους ότι μελέτησαν την επίδραση της ορμόνης μέσω της χορήγησής της σε έναν παντρεμένο άνδρα, πατέρα τριών παιδιών ο οποίος έπασχε από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και παρουσίαζε δυσκολίες στη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεών του. Ο άνδρας αυτός αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα στη σχέση με τη γυναίκα του ενώ η σεξουαλική ζωή τους βρισκόταν στο «ναδίρ». Τα συμβατικά φάρμακα που δίνουν «ώθηση» στη σεξουαλική επιθυμία είτε δεν ήταν κατάλληλα για τον συγκεκριμένο άνδρα είτε συνδέονταν με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ψεκασμός… και αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας

Όταν όμως ο άνδρας έλαβε δύο φορές την ημέρα ένα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνη είδε τη σεξουαλική ζωή του να παίρνει την…. ανιούσα (δεν συνέβη το ίδιο πάντως και σε ό,τι αφορούσε τις κοινωνικές φοβίες του).

Η λίμπιντό του πέρασε από το επίπεδο του «πολύ αδύναμη» στο «αρκετά δυνατή», η στύση του «από σχετικώς δύσκολη» στο επίπεδο του «αρκετά εύκολη» ενώ και η σεξουαλική πράξη έγινε για αυτόν πολύ πιο ικανοποιητική.

Το σπρέι της ορμόνης φάνηκε να έχει και συναισθηματικά οφέλη. Ο άνδρας, ο οποίος αναφέρεται στη μελέτη μόνο ως κύριος Β. δήλωσε ότι έβρισκε πιο εύκολο πλέον να είναι τρυφερός με τη γυναίκα του ενώ και η σύζυγός του είπε ότι εκείνος ήλθε πιο κοντά της και έγινε πιο εκδηλωτικός.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν ήταν όλες οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης το ίδιο… ευπρόσδεκτες. Ο «ήρωας» της μελέτης αγκάλιασε και έναν συνάδελφό του πολύ πιο… ενθουσιωδώς από ό,τι θα συνήθιζε. Πάντως, μέχρι τη στιγμή της συγγραφής της μελέτης δεν είχαν εμφανιστεί άλλου είδους παρενέργειες από τη χορήγηση της ορμόνης, η οποία γινόταν ανελλιπώς δύο φορές ημερησίως επί αρκετούς μήνες.

Εξαφάνιση της λίμπιντο με τη διακοπή χορήγησης

Η θετική επίδραση της οξυτοκίνης δεν ήταν μακροπρόθεσμη αλλά «εξατμιζόταν» όταν σταματούσε η χορήγηση του σπρέι. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές από την Καλιφόρνια τονίζουν ότι οι βελτιώσεις που εμφανίστηκαν στον εθελοντή είναι αντίστοιχες με εκείνες που προσφέρει το διάσημο «μπλε χάπι» ενάντια στη στυτική δυσλειτουργία. Καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι «τα ευρήματά μας μαρτυρούν πως πρέπει να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές οι οποίες θα εξετάζουν τη χρήση οξυτοκίνης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν αυτή τη ζωτική πτυχή της ανθρώπινης λειτουργίας, ιδίως στο πλαίσιο μιας σταθερής σχέσης».

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Δρ Μάικ Γουάιλι, ο οποίος ανήκε στην ομάδα των επιστημόνων που ανακάλυψαν και ανέπτυξαν το βιάγκρα, τόνισε πως το «μπλε χάπι» δεν είναι αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις και έτσι υπάρχει ανάγκη νέων φαρμάκων. Ο ειδικός σημείωσε ότι ένα φάρμακο με βάση την οξυτοκίνη μπορεί να έχει επιτυχία αντίστοιχη του βιάγκρα. Προσέθεσε όμως ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές προτού δώσουν μελλοντική έγκριση σε ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να έχει επιδράσεις τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές.

Βήμα Science