Αρχική BUSINESS Νέα Νέες επαγγελματικές ειδικότητες Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και ΚΘΒΕ

Νέες επαγγελματικές ειδικότητες Συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και ΚΘΒΕ

Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Κρατικό Θέατρο ανακοίνωσαν ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας η πρόσεδρος του ΔΣ Κρατικού Θεάτρου και ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού  Θεάτρου Γιάννης Βούρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο 12.4.14 στο Βασιλικό θέατρο.

 

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι στόχος της συνεργασίας  είναι «να γίνει ένα ακόμη άνοιγμα της εκπαίδευσης στον χώρο του πολιτισμού και να δοθεί για πρώτη φορά η ευκαιρία, σε όσους το επιθυμούν, να καταρτιστούν, εντελώς δωρεάν, σε ειδικότητες του χώρου της Θεατρικής Τέχνης. Η κατεύθυνση που έχουμε στο Υπουργείο με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο είναι να ενισχύσουμε την δωρεάν δημόσια παιδεία, με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο πιστεύω ότι θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ανοικτή συνεργασία με τις πανεπιστημιακές σχολές Θεατρικών Σπουδών και Καλών Τεχνών».

 

Η προεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κυρια Μενη Λυσσαρίδου τόνισε: «Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε σήμερα στην έδρα μας τον Κώστα Γκιουλέκα με την ιδιότητα του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς με την ιδιότητα του φίλου του Θεάτρου τον συναντάμε πολύ συχνά στις παραστάσεις. Τα δύο μέρη θα υπογράψουμε δύο σημαντικές συμφωνίες, που σηματοδοτούν την ένταξη της θεατρικής τέχνης στη δομή της Διά Βίου μάθησης, επικυρώνουν με επίσημο τρόπο τον παιδευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο του ΚΘΒΕ σε μια σύγχρονη Παιδεία, και αναδεικνύουν την άλλη διάστασή του που αφορά την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και το πολύτιμο αρχείο του. Η πρώτη σύμβαση αφορά στην παραχώρηση επιλεγμένου αρχειακού υλικού αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς στους φορείς της Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (862 θεατρικές παραγωγές και 81.200 ψηφιακά αρχεία σχετικά).  Η δεύτερη συνεργασία αφορά στη βούληση του ΚΘΒΕ να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση των σχετικών ειδικοτήτων που προσφέρουν οι δομές της ΓΔΒΜ και τον εμπλουτισμό των εθνικών προγραμμάτων του. Τέλος, το ΚΘΒΕ ως χορηγός δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των παραστάσεών του σε όλους τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους σε προνομιακή τιμή.   Η διοίκηση του ΚΘΒΕ μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή με ιδιαίτερη ευαισθησία επιτελεί –επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- τεράστιο κοινωνικό έργο την παρούσα περίοδο. Χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, ατέλειες σε ΑΜΕΑ, 20% παιδιά από τα σχολεία δωρεάν, προνομιακή τιμή σε ανέργους, παραχωρήσεις κοστουμιών και φροντιστηριακού υλικού, θέατρο Κατ’ οίκων, κοινωνικά μηνύματα μέσα από δράσεις όπως ΦόΡΑ – Ρατσισμός, συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με την πολιτεία για τους ίδιους στόχους. Εύχομαι κ. Υφυπουργέ στέρεα και δημιουργικά τα πρώτα βήματα που κάνουμε μαζί».

 

 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού θεάτρου Γιάννης Βουρος από την πλευρά του ανέφερε:  «Αποτελεί μια πραγματική τομή στα πράγματα η εισαγωγή στη Δία Βίου Μάθηση προγραμμάτων που έχουν σχέση με την τέχνη του θεάτρου. Κατά πρώτον θα δοθεί η δυνατότητα στο τεχνικό προσωπικό των θεάτρων να αποκτούν επαρκείς γνώσεις που έχουν να κάνουν με τη θεατρική τέχνη. Κατά δεύτερον θα δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας καθώς το διδακτικό προσωπικό θα προέρχεται προφανώς από τις τάξεις των σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φροντιστών κ.ά. που ήδη υπηρετούν το θέατρο. Το Κρατικό Θέατρο περισσότερο από ποτέ ανταποκρίνεται στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό του ρόλο, έχοντας επίγνωση των αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε υψηλό καλλιτεχνικό έργο, αλλά και να εκπαιδεύουμε τους θεατές, την ίδια την κοινωνία.  Η σημερινή συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ένα μάθημα θετικής συνεργασίας».

 

Ενημερωτικό Σημείωμα για τη Συνεργασία- Ειδικότητες

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να σταθεί το Κρατικό Θέατρο αρωγός στην επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να αναβαθμίζονται συνεχώς οι προσφερόμενες ειδικότητες από τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και να εμπλουτιστούν τα εθνικά προγράμματα που προσφέρονται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης με νέα αντικείμενα από τον χώρο της Τέχνης, αρχής γενομένης από το θέατρο. 

Επιπρόσθετα, διευκολύνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των  παραστάσεων παραγωγής του Κρατικού  Θεάτρου, από εκπαιδευόμενους των δομών της Διά Βίου Μάθησης.

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συνεργάζεται πλέον με  στελέχη του Κρατικού Θεάτρου για :

Α. Την τεχνική υποστήριξη για την κατάρτιση προγραμμάτων για τις παρακάτω ειδικότητες στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της χώρας:

 

Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου (ΔΙΕΚ)

Μηχανικός Σκηνής- Φροντιστής (ΔΙΕΚ)

Τεχνικός Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων (ΔΙΕΚ)

Κατασκευαστής Θεατρικού Ενδύματος(ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής-Ραπτικής)

 

Β. Την ένταξη της θεματικής ενότητας «θεατρική παιδεία»  ως προσφερόμενο εθνικό πρόγραμμα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που λειτουργούν στους περισσότερους Δήμους της χώρας.

 

Γ. Την παροχή  μειωμένου εισιτηρίου, το οποίο ορίζεται στο ποσό των  8 (οκτώ) ευρώ στους καταρτιζόμενους στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης  (ΔΙΕΚ), στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) , στους εκπαιδευόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)  και στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της ΓΓΔΒΜ για  όλες τις παραστάσεις παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου, σε όλη την Επικράτεια.

Τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Κρατικό Θέατρο επικύρωσαν ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού  Θεάτρου Γιάννη Βούρου και την πρόεδρο του ΔΣ κυρία Μένη Λυσσαριδου με σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

 

(Video) 16ο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Απολογισμός – Πρόσωπα – Αποδελτίωση – Ομιλίες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 16ο πολυσυνέδριο ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το με θέμα τις «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ». Το 16ο ΚΑ που...

Το ka-business.gr προτείνει

Εφορία: Ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν και με φυλάκιση!
Αντιμέτωποι και με ποινές φυλάκισης βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, πέραν των κατασχέσεων καταθέσεων και εισοδημάτων, καθώς και των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν...
Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ τα καταναλωτικά δάνεια, φόβοι για έκρηξη επισφαλειών
Σε εξονυχιστικό έλεγχο στα χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων των τραπεζών της ευρωζώνης θα προχωρήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο του άτυπου stress
Ολονύχτια μάχη για να σωθούν ζωές σε Κύθηρα και Μυτιλήνη κόντρα στα 10 μποφόρ Newsroom
Μάχη κόντρα στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν όλη τη νύχτα οι άνδρες του Λιμενικού και του Στρατού για να σώσουν τους μετανάστες...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εφορία: Ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν και με φυλάκιση!
Αντιμέτωποι και με ποινές φυλάκισης βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, πέραν των κατασχέσεων καταθέσεων και εισοδημάτων, καθώς και των πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν...
Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ τα καταναλωτικά δάνεια, φόβοι για έκρηξη επισφαλειών
Σε εξονυχιστικό έλεγχο στα χαρτοφυλάκια καταναλωτικών δανείων των τραπεζών της ευρωζώνης θα προχωρήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο του άτυπου stress
Ολονύχτια μάχη για να σωθούν ζωές σε Κύθηρα και Μυτιλήνη κόντρα στα 10 μποφόρ Newsroom
Μάχη κόντρα στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες δίνουν όλη τη νύχτα οι άνδρες του Λιμενικού και του Στρατού για να σώσουν τους μετανάστες...