H Ελλάδα παραμένει υπό στενή εποπτεία των πιστωτών της στην Ευρωζώνη γεγονός που είναι πιστωτικά θετικό όπως αναφέρει ο οίκος.
Θετικά βλέπουν και το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα. Πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 4%του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνια και έχει δεσμευθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων έχει βελτιωθεί και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε διαρθρωτική βάση. Πρόοδος έχει γίνει, επίσης, όσον αφορά την ευθυγράμμιση των αδύναμων και πολιτικοποιημένων κατά το παρελθόν θεσμών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ελληνικές Αρχές έχουν νομοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των βασικών θεσμών και τη λειτουργική ανεξαρτησία τους.
Το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019 , αλλά θα παραμένει πολύ υψηλό για δεκαετίες.
«Ο συνδυασμός πολύ μεγάλων περιόδων αποπληρωμής του χρέους και χαμηλών επιτοκίων περιορίζει τους κινδύνους από ένα τόσο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως έχει δεχθεί η Ευρωζώνη», προσθέτει ο οίκος.
Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης ισχυρότερες επενδύσεις για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, η επίδοση της Ελλάδας στις επενδύσεις είναι πολύ αδύναμη, με το σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να αντιστοιχεί σε μόλις το 40% του επιπέδου πριν από την κρίση, σημειώνει ο οίκος. «Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τον υψηλό συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και γενικότερα εργάζεται για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος, μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα αποδώσουν καρπούς τέτοιες αλλαγές», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι στο βασικό σενάριο του οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνουν μέτριες, με πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2% φέτος και το επόμενο έτος.