10 επενδυτές σχεδιάζουν απόβαση στην Ελλάδα

 

Στους στόχους τους βρίσκονται τα λιμάνια -ΟΛΠ, ΟΛΘ-, τουριστικές μονάδες -Αστέρας Βουλιαγμένης, μαρίνες-, αποκρατικοποιήσεις -ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ.

Το προφίλ των επενδυτών που φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος του λιμανιού του Πειραιά, ο κάπτεν Φου Τσενγκ Κίου, ο επικεφαλής της Piraeus Container Terminal (PCT), όπως ονομάζεται η θυγατρική της Cosco Pacific στην Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία δύο σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ αναμένεται να καταθέσει προσφορά για ολόκληρο το λιμάνι. Σκοπός του να μετατρέψει τον Πειραιά στο πρώτο λιμάνι της Μεσογείου.

Ο Γκούο Γκουάνγκτσανγκ, πρόεδρος της κινεζικής Fosun Group, η οποία είναι στρατηγικός επενδυτής στην ελληνική Folli Follie Group, διεκδικεί τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ έχει επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο και τρίτων εταιρειών της χώρας. Είναι μόλις 46 χρόνων αλλά ο όμιλός του έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά του παγκοσμίως.

Ο επόμενος επενδυτής έρχεται από τη Βρετανία. Πρόκειται για τον 54χρονο σερ Πολ Ρούντοκ, ο οποίος ελέγχει ήδη το 10% του ΟΛΠ και το 5% του ΟΛΘ. Διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οίκους asset management στη Βρετανία, της Lansdowne Partners Ltd. Ενα private equity fund που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Στο ελληνικό real estate, στον τουρισμό, αλλά και στην ενέργεια έχει μπει με τον πλέον δυναμικό τρόπο και ο Ντάνιελ Λεμπ, με το hedge fund συμφερόντων του, Third Point. Διεκδικεί επίσης τον Αστέρα μέσω της Dolphin Capital, στην οποία έχει βάλει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε δύο φάσεις το τελευταίο 9μηνο. Αλλα 50 εκατομμύρια ευρώ επένδυσε στα μέσα Μαΐου στην ελληνική Energean Oil & Gas, που ελέγχει τα πετρέλαια της Καβάλας και διεκδικεί κοιτάσματα σε Γιάννενα και Ιόνιο.

Και ο ινδικής καταγωγής όμως Πρεμ Γουάτσα κλείνει ντιλ με τον όμιλο Λάτση και μεγάλες θέσεις σε εισηγμένες, όπως η Eurobank Properties και η Jumbo. Ο εν λόγω επενδυτής ελέγχει την καναδική Fairfax Financial Holdings Limited και εγινε ευρύτερα γνωστός μετά την επιστολή πρόθεσης (letter of intention) για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με 1,5 δισ. ευρώ προ μηνών και τώρα οι πληροφορίες τον εμπλέκουν στη διεκδίκηση της Eurobank.

Επιθετικός στην Ελλάδα είναι και ο ισραηλινής καταγωγής και εκ Βαλτιμόρης Σεθ Κλάρμαν, το αφεντικό του The Baupost Group LLC, επενδυτικού σχήματος που κατέχει το 5% του ΟΠΑΠ. Ανάλογη θέση έχει χτίσει και ο Stephen C. Butt, ο άνθρωπος πίσω από την αμερικανική Silchester, που διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. και ελέγχει άνω του 13% της ΔΕΗ, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το Δημόσιο.

Ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, o τέταρτος πλουσιότερος Τούρκος επιχειρηματίας, του ομίλου Dogus απέκτησε το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου, εξαγόρασε πρόσφατα και το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας MedMarinas, του ομίλου Κυριακούλη.

Εκτενή επενδυτικά πλάνα για την Ελλάδα έχει και ο Ρώσος Ντιμίτρι Ραζορένοφ, του οποίου το fund Strategic Initiatives Capital Partners – που έχει και Γάλλους και Βρετανούς μετόχους- απέκτησε πρόσφατα την ιστορική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έναντι 21 εκατ. ευρώ. Παράλληλα καλοβλέπει και τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην ομάδα των ξένων που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις περιλαμβάνεται βέβαια και ο Τσέχος συνεταίρος των Μελισσανίδη, Κοπελούζου και Lottomatica, στο σχήμα που επικράτησε στην ιδιωτικοποίηση για τον ΟΠΑΠ. Πρόκειται για τον Ζίρι Σμεκ. Εκ των μεγαλομετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με τον ομοεθνή του Πετρ Κέλνερ, ελέγχουν από κοινού το PPF Group το οποίο ενδιαφέρθηκε και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Ετοιμος να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά ενέργειας δηλώνει ο Αλεξέι Μίρελ, ο Ρώσος διευθύνοντας σύμβουλος της Gazprom που προσπαθεί διακαώς να «κερδίσει» τη ΔΕΠΑ.

Πηγή: iefimerida.g