Αρχική BUSINESS Πιερρακάκης: Το ν/σ για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενδυναμώνει την κρατική υπόσταση

Πιερρακάκης: Το ν/σ για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενδυναμώνει την κρατική υπόσταση

Ως το αναγκαίο “νομοθετικό λογισμικό” για να πετύχουμε ένα κράτος σοβαρότερο, ισχυρότερο και ασφαλέστερο, χαρακτήρισε ο Κυρ. Πιερρακάκης το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εισήχθη σήμερα για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η ενδυνάμωση της κρατικής υπόστασης είναι πολύ σημαντική, “ειδικά τώρα που αντιμετωπίζουμε διεθνείς προκλήσεις” είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στάθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις που προβλέπουν τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρήσεων, που θα δημιουργηθεί με έσοδα από την δημοπράτηση των δικτύων 5ης γενιάς (5G), αλλά και τη δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού για την αλληλεπίδραση του πολίτη με το δημόσιο, τη δημιουργία ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη στην κυβερνητική ιστοσελίδα gov.gr, την άμεση κατάργηση του φαξ στο δημόσιο και τη διεύρυνση των “λευκών” περιοχών της Ελλάδας που θα λαμβάνουν ψηφιακή κάλυψη.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης ο τρόπος ανάπτυξης του δικτύου 5Γ στην Ελλάδα, και η εργαλειοποίηση της σχετικής δημοπρασίας (για να χτίσουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων), είναι καινοτόμος. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα σε άλλη χώρα είπε ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας το ενδιαφέρον της Επιτροπής και της αρμοδίας Επιτρόπου κ. Βερστάγκερ στην οποία παρουσιάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από τα έσοδα της δημοπράτησης, που έπρεπε να διατεθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, ένα μέρος αυτών θα αξιοποιηθεί από το εξειδικευμένο ταμείο “Φαιστός” ώστε να χρηματοδοτηθούν εταιρείες που θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία, και δεν θα είναι μόνο τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αλλά και εταιρείες ρομποτικής-χειρουργικής κά.

Για τον Προσωπικό Αριθμό, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος. Σημείωσε πάντως ότι η νέα ταυτότητα θα περιέχει δύο αριθμούς, τον Προσωπικό Αριθμό και τον αριθμό εγγράφου της ταυτότητας ώστε να μπορεί ο πολίτης να εκδώσει εύκολα μια νέα ταυτότητα εάν τη χάσει. Σήμερα, εάν χάσεις την ταυτότητα πρέπει να πας πάλι σε όλες τις τράπεζες για να ξαναδώσεις τον αριθμό του εγγράφου της ταυτότητας, σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Όσο για τις νέες ταυτότητες, είπε ότι ορθώς ακυρώθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός διότι δεν εμπεριείχε την ψηφιακή υπογραφή, και εκτίμησε ότι θα έχουμε νέες ταυτότητες σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Για τις ψηφιακές θυρίδες των πολιτών στο gov.gr είπε ότι “έχουν ήδη ετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο” και το υπουργείο ετοιμάζεται να τις προσφέρει άμεσα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις υπηρεσίες νέφους για τα δεδομένα του δημοσίου, που μπορεί – όπως είπε – να είναι δημόσιες, εφόσον τα δεδομένα είναι διαβαθμισμένα, ή και ιδιωτικές.

Θετικός στην ουσία των διατάξεων εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης ωστόσο έθεσε αντισυνταγματικότητας και σωστής νομοθέτησης, καθώς το νομοσχέδιο περιέχει πολλές διατάξεις οι οποίες, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης κωδικοποίησης, έχουν ήδη ψηφιστεί.

Ο κ. Κάτσης τάχθηκε υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών “την οποία δεν βλέπουμε” στο νομοσχέδιο. Αν για μια συναλλαγή με το δημόσιο χρειάζεσαι 10 δικαιολογητικά σε χαρτί και τώρα τα 10 αυτά δικαιολογητικά γίνονται ψηφιακά, στην ουσία δεν κάνουμε κάτι άλλο από το να ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε επίσης να μάθει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις νέες ταυτότητες.

Τέλος, είπε ότι μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου ακολουθεί – με άλλο όνομα – την εθνική ψηφιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία “δεν είναι ανάγκη να μετονομαστεί σε ψηφιακή βίβλο μόνο και μόνο κάποιοι για να νιώθουν επαρκείς και μωυσήδες”.

Τη συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο κατέγραψε η αγορήτρια του κόμματος Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της διότι – όπως είπε – η κυβέρνηση συνεχίζει “τη δική μας φιλοσοφία, του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2011 είχε διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, στο οποίο προβλέπονταν και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή και χρονοσήμανση” παρατήρησε η κ. Γιαννακοπούλου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ Εμμ. Συντυχάκης: Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι η ψηφιοποίηση διευκολύνει τις συναλλαγές των ανθρώπων με το δημόσιο. Υπάρχει όμως και πλευρά που έχει να κάνει με την ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα του κράτους, το οποίο, με την ψηφιοποίησή του βελτιώνει τη δυνατότητά του “να παρακολουθεί καλύτερα, να φορολογεί τα εργατικά λαϊκά στρώματα περισσότερο και να εξοικονομεί πόρους σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Επιπλέον, όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εργασιακά, οικονομικά, φορολογικά και άλλα δύνανται να είναι διαθέσιμα στα πιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή στις τράπεζες, στα fund και όχι μόνο” τόνισε ο κ. Συντυχάκης.

Την επιφύλαξη της Ελληνικής Λύσης να διατυπώσει γνώμη στην ολομέλεια ανέφερε ο αγορητής του κόμματος Α. Μυλωνάκης, ο οποίος διερωτήθηκε τι ψηφιακή διακυβέρνηση θέλουμε να κάνουμε όταν οι υπηρεσίες του δημοσίου δεν έχουν υπολογιστές και εκτυπωτές. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη το σχέδιο νόμου διασπά το κράτος σε επιτελικό και ψηφιακό, περιπλέκει τις δημόσιες αρχές και δημιουργεί κενές θέσεις υψηλόμισθων στο Δημόσιο: “Τόσες πολλές γραμματείες, υπεύθυνοι προϊστάμενοι και δημόσιες απρόσωπες και υπηρεσίες, στο τέλος ο πολίτης δεν θα ξέρει πού να αποφανθεί [..] Δημιουργείτε έναν κρατικό μεγάλο αδελφό, με νονό τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα κατέχει, πλέον, πρωταρχικό ρόλο στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς θα είναι το μάτι και το αυτί της κυβέρνησης” είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το ΜέΡΑ25 προανήγγειλε η βουλευτής του κόμματος Φωτεινή Μπακαδήμα. Επισήμανε ωστόσο ότι το νομοσχέδιο δίνει περιθώριο “για απώλεια τεχνολογικής κυριαρχίας σε ιδιώτες και εταιρείες” τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι οι συμμετοχές του 5G περνούν ουσιαστικά και πρακτικά στο Υπερταμείο: “Εκεί που είχαμε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, τώρα θα έχουμε και την εκποίηση της τεχνολογίας” είπε η κ. Μπακαδήμα.

Σημείωσε επίσης ότι ενώ είναι θετική η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή “δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην έλλειψη σχεδίου που χαρακτηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ. Νομοθετήσαμε, για παράδειγμα, για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς να υπάρχει επαρκές δίκτυο φόρτισης. Πωλούνται ήδη τηλέφωνα 4G και 5G ή και αποκλειστικά 5G χωρίς να υπάρχει κάλυψη του δικτύου στη χώρα μας μέχρι τώρα” είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – Euro2Day.gr 

(video) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ – Όλες οι ομιλίες
Τις εργασίες παρακολούθησαν διαδικτυακά, μέσω live streaming  περισσότεροι από αναγνώστες του  σε όλο τον κόσμο, που διοργάνωσε το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία &...

Το ka-business.gr προτείνει

ΚΕ.Π.ΚΑ: Απολογισμός A’ Τετράμηνο 2023
To α’ τετράμηνο του 2023, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχθηκε  καταγγελίες – παράπονα – ερωτήματα καταναλωτών. Με ,72 ευρώ αποζημιώθηκαν τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. με...
(video) Tουρκικές εκλογές: Νίκη Ερντογάν – Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στα πλήθη, μετά τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές , ευχαριστώντας τον λαό που «μας έδωσε...
Ορκίστηκαν οι 300 νέοι βουλευτές των εκλογών της 21ης Μαΐου
Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα άρχισαν να φτάνουν στη Βουλή, οι βουλευτές ενόψει της ορκωμοσίας που ξεκίνησε στις 18:00 όπως ήταν προγραμματισμένο και...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βιβλίο: Η Βέροια παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την έκδοση «Απομνημονεύματα Μνήμης»
Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 6,30 το απόγευμα, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου γωνία) θα γίνει...
ΚΕ.Π.ΚΑ: Απολογισμός A’ Τετράμηνο 2023
To α’ τετράμηνο του 2023, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχθηκε  καταγγελίες – παράπονα – ερωτήματα καταναλωτών. Με ,72 ευρώ αποζημιώθηκαν τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. με...
Ονοματοδοσία της οδού Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη την 1η Ιουνίου στο Στρατώνι του Δήμου Αριστοτέλη
Την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 7:00μμ θα πραγματοποιηθεί στο Στρατώνι Χαλκιδικής ονοματοδοσία  της οδού Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη, με την αλλαγή ονομασίας της οδού Σχολείου...