ΓΣΕΒΕΕ: Αυτά ζητούν οι επαγγελματίες για να αντέξουν

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα) οι πρόεδροι των φορέων επεσήμαναν τα σημαντικά προβλήματα των κλάδων τους ζητώντας την άμεση επίλυση τους

Τον έντονο προβληματισμό τους για την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των οικονομικών και θεσμικών ζητημάτων που απασχολούν τους  κλάδους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επιστημόνων-επαγγελματιών,  εξέφρασαν σε  κοινή Συνέντευξη Τύπου  οι πρόεδροι της  Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος,   του Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

 

Στη συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι των φορέων  επεσήμαναν τα σημαντικά προβλήματα των κλάδων τους ζητώντας την  άμεση επίλυση τους. Μεταξύ άλλων:

 

Ο Πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ)  κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι: «αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος για πολλές από αυτές. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν διττή στόχευση. Από τη μία στη μείωση των τιμών και της ενέργειας και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών και παράλληλα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας ώστε επιβιώνοντας σήμερα, να έχουν προοπτικές ανάπτυξης αύριο. Αναφέρω συνοπτικά ποια είναι τα μέτρα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα:

– Να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή της ενέργειας,

– Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα,

– Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%,

– Να θεσπιστούν 120 δόσεις για το σύνολο των οφειλών, ώστε να αποφευχθεί ένα μαζικό κύμα χρεοκοπιών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πολύ σημαντική σχετικά με το «αύριο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και προς αυτές, οι οποίες μέχρι και αυτή την στιγμή παραμένουν αποκλεισμένες από το τραπεζικό μας σύστημα. Όσο δεν ενισχύεται η ρευστότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για αυτήν. Σε καμία οικονομία του κόσμου δεν μπορεί να «ανθίσει» η επιχειρηματική δραστηριότητα με επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από χρηματοδοτικά εργαλεία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον κίνδυνο των αυξημένων εισφορών από τις αρχές του 2023 και για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που «ακουμπά» και τους μικρομεσαίους σχετικά με την μη καταβολή συντάξεων αν υπάρχει οφειλή του δικαιούχου πάνω από 20.000 ευρώ.

 

Ο Πρόεδρος της  Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς  τόνισε ότι: «είναι εμφανής η εστίαση  των μέτρων  που ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από την Κυβέρνηση στην βραχυπρόθεσμη και πιθανότατα προσωρινή ενίσχυση των εισοδημάτων και των επιπτώσεων της ακρίβειας, αλλά είναι ερωτηματικό πόσο έγκαιρα ελήφθησαν και πόσο επαρκή θα είναι.  Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται  εκτός της κύριας κυβερνητικής στόχευσης σχετικά με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακρίβειας και αυτό το τμήμα είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα κυβερνητικά μέτρα κινήθηκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς με ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών να έχει επιδοματικό χαρακτήρα, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν τόλμησαν δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις. Κάθε παρέμβαση ενίσχυσης των εισοδημάτων, έμμεση ή άμεση είναι καλοδεχούμενη, ιδίως όταν αυτή η ενίσχυση κατευθύνεται σε κατηγορίες συμπολιτών μας με υψηλή οριακή ροπή προς κατανάλωση, όπως είναι οι χαμηλό-συνταξιούχοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ζητούμενο ωστόσο είναι κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα «πέσουν» στην αγορά για να ανακόψουν την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχουμε εισέλθει και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν κυρίως μέρος της εξελισσόμενης κρίσης ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, παρόχους ενέργειας, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο. Δυστυχώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν άγγιξαν  πολύ κρίσιμα θέματα της αγοράς όπως η ρύθμιση χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο και τις τράπεζες ή η ενίσχυση της ρευστότητας ή τα αυξανόμενα λειτουργικά κόστη και κόστη πρώτων υλών των επιχειρήσεων».

 

Ο Πρόεδρος  της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος ΔΣΑ)  επισήμανε πως: «ελεύθεροι επαγγελματίες οι επιστήμονες και οι μικρομεσαίοι σε οικονομικό διωγμό. Βρίσκονται ανάμεσα   στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους. Αγνοήθηκαν πλήρως  από τον Πρωθυπουργό στις εξαγγελίες της ΔΕΘ.  ‘Έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά  460.000 το 2022». Παράλληλα ζήτησε :

-Αναστολή αύξησης ασφαλιστικών εισφορών για το 2023,

-Κατάργηση ή άλλως αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος,

-Εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για απαλλαγή του ΦΠΑ ως τις 25 χιλιάδες ευρώ,

-Χορήγηση κινήτρων σε νέους επαγγελματίες , μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων ή εταιρειών,

-Επιβολή πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δίκες,

-Χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΦΚΑ.

 

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) κ. Γεώργιος Ρούσκας επισήμανε,

– Ως   προς   τις   ασφαλιστικές   εισφορές,   ότι   θα   πρέπει   να   επανεξεταστεί   από   την Κυβέρνηση η αύξησή τους από 01.01.2023 κατά 10% σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο   «Βρούτση»   λόγω   τιμαριθμικής   προσαρμογής   καθώς   ήδη   αρκετοί ασφαλισμένοι   αδυνατούν   να   εκπληρώσουν   τις   υπάρχουσες   ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

– Ως προς τους φορολογικούς συντελεστές, ότι θα πρέπει τουλάχιστον να εξισωθούν με αυτές των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν ευνοϊκότερους συντελεστές.

– Ως προς τους πλειστηριασμούς, ότι θα πρέπει, επιτέλους, η Πολιτεία να θεσπίσει κριτήρια για τον ορισμό της πρώτης κατοικίας καθώς και για τον ακριβή ορισμό της «ευαλωτότητας» του οφειλέτη.

– Ως προς το τέλος επιτηδεύματος, ότι πρόκειται για φόρο που πρέπει να καταργηθεί καθώς επιβάλλεται ανεξαρτήτως εισοδήματος και φοροδοτικής ικανότητας.  Ως   προς   την   ψηφιοποίηση,   ότι   ο   Έλληνας   Συμβολαιογράφος   στο   πλαίσιο   της ηλεκτρονικής   διακυβέρνησης   έχει   επωμιστεί   το   βάρος   πλήθους   εργασιών   και αρμοδιοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου που δεν αρνείται να εκτελέσει. Εν τούτοις το   Ελληνικό   Δημόσιο   δεν   έχει   φροντίσει   να   οργανώσει   τις   Υπηρεσίες   του   με αποτέλεσμα   να   δυσχεραίνεται   ο   συμβολαιογράφος   στην   άσκηση   του λειτουργήματός του. Παράδειγμα επί αυτού αποτελεί το Κτηματολόγιο, στο οποίο ενώ έγιναν βήματα προόδου προς την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, εντούτοις, κυρίως,   η   υποστελέχωση   των   Υπηρεσιών   του   Φορέα   και   των   Κτηματολογικών Γραφείων   ανατρέπει   τα   θετικά   αποτελέσματα   της   ψηφιοποίησης,   προκαλεί καθυστερήσεις   στους   χρόνους   ολοκλήρωσης   της   συναλλαγής,   δημιουργεί προβλήματα στην δανειοδότηση των ενδιαφερομένων και κατ’ επέκταση στην ίδια την συναλλαγή και επιτείνει την ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων.

 

Από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος , η Γεν. Γραμματέας κυρία  Βουζούκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο κ. Νικόλαο Γιάννη  ζήτησε :

-Την Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

– Την ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για δημιουργία και αναβάθμιση Ατομικών επιχειρήσεων και Αστικών Εταιρειών,

– Την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών,

-Την θέσπιση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες,

-Τη θέσπιση 120 δόσεων  για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές,

-Την αύξηση των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.