Αρχική BUSINESS Γ. Χατζηθεοδοσίου: Με τέτοιο πληθωρισμό δεν αντέχουν ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι...

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Με τέτοιο πληθωρισμό δεν αντέχουν ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο πληθωρισμός, με αποτέλεσμα οι πιέσεις που ασκούνται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι πλέον ασφυκτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός ανήλθε τον Μάιο στο 11,3%, από 10,2% τον Απρίλιο. Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς είχαμε δει τα σημάδια της αγοράς. Και θεωρούμε ότι για τον Ιούνιο ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 12%.

Το αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων είναι οι μεγάλες ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ακόμα και σε βασικά αγαθά.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο, δηλαδή από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, ο ηλεκτρισμός ακρίβυνε κατά 80,2%, το φυσικό αέριο κατά 172,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 36,6%, ενώ ψωμί και δημητριακά έχουν ακριβύνει κατά 13,4%, κρέατα κατά 13,8%, γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,1, έλαια και λίπη κατά 23,2%, φρούτα κατά 10,8%, λαχανικά κατά 13%.

Το καλάθι της νοικοκυράς δεν μπορεί πλέον να γεμίσει με τα εισοδήματα που διαθέτει η πλειοψηφία των πολιτών, οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- αδυνατούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος, η αγορά ουσιαστικά υπολειτουργεί καθώς έχει μειωθεί η κατανάλωση και φως δεν φαίνεται από πουθενά.

Η κυβέρνηση υλοποίησε κάποια μέτρα επιχειρώντας να δημιουργήσει αναχώματα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, όμως η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε ότι δεν ήταν επαρκή.

Όσο η κατάσταση δυσχεραίνει, αυξάνονται οι κίνδυνοι για δραματική μείωση των επιχειρήσεων, για απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, για «εκτίναξη» του ιδιωτικού χρέους, ακόμα και για ξέσπασμα έντονων κοινωνικών αντιδράσεων.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει και τις επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα να παραμείνουν σε λειτουργία και βέβαια τα νοικοκυριά που δεν βλέπουν καμία αισιόδοξη προοπτική μπροστά τους και που έχουν αρχίσει να στερούνται ακόμα και βασικά αγαθά.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επαναφέρει την πρόταση του για μείωση σε φόρους, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να κρατηθεί όρθια η κοινωνία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ακούμε τι λέει η κυβέρνηση για την ανάγκη πιστής τήρησης του προϋπολογισμού, όμως πλέον βρισκόμαστε όλοι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Η ελπίδα για τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω μίας επιτυχημένης τουριστικής περιόδου είναι υπαρκτή, όπως και το να καταλάβουν επιτέλους οι εταίροι μας στην ΕΕ ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα στήριξης.

Όμως ακόμα και να πάνε όλα κατ΄ευχήν σε αυτά τα πεδία, θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να δούμε τα όποια θετικά αποτελέσματα. Οπότε είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη η άμεση στήριξη της κοινωνίας. Ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Ούτε στα νοικοκυριά, ούτε στις επιχειρήσεις. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσει η κυβέρνηση.

Εργασία: Ανοίγουν 4.800 θέσεις στο Δημόσιο με απολυτήριο λυκείου
Την πρόσληψη ατόμων, με απολυτήριο λυκείου, περιλαμβάνει ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων του δημοσίου για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα...

Το ka-business.gr προτείνει

ΕΛ.ΤΑ: Το Υπερταμείο ορίζει τον Γρηγόρη Σκλήκα νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Υπερταμείου ορίζει ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στα ΕΛ.ΤΑ. τον κ. Γρηγόρη Σκλήκα. Ο Γρηγόρης Σκλήκας είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία,...
Ευρώπη: Διεθνή εκστρατεία κατά της μετανάστευσης ξεκινά η Σουηδία
Η Σουηδία θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να έρθουν στη χώρα, δήλωσαν η υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ...
Women On Top: Αγορά εργασίας πιο ισότιμη & συμπεριληπτική
Στις 17 & 18 Φεβρουαρίου 2023, το Women On Top διοργανώνει ένα μοναδικό διήμερο για την ισότητα και τη συμπερίληψη στην εργασία: δύο πρωτοβουλίες...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΕΛ.ΤΑ: Το Υπερταμείο ορίζει τον Γρηγόρη Σκλήκα νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Υπερταμείου ορίζει ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στα ΕΛ.ΤΑ. τον κ. Γρηγόρη Σκλήκα. Ο Γρηγόρης Σκλήκας είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία,...
Τουρκία: Το casus belli και η σκληρή οικονομική πραγματικότητα
Του Δημήτρη Μάρδα //  Καθηγητή, Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ //π. Αν Υπουργού Οικονομικών και Υφ/γού Εξωτερικών   -Από την εποχή του πρόεδρου Τουργκούτ Οζάλ, το...
Μαρία Ολυμπία: Ετοιμάζεται για γάμο με τον αριστοκράτη Perry Pearson
Το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και ο γόνος πολιτικής και αριστοκρατικής οικογένειας της Βρετανίας είναι μαζί εδώ και...