Ενεση ρευστότητας 2,4 δισ. ευρώ για την οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιδιώκει σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως άλλωστε και την άμεση καταβολή των αναδρομικών που προέκυψαν για τους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ και την κυβερνητική επιλογή εφάπαξ εξόφλησης των οφειλόμενων σε όσους καλύπτονται από αυτή χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν νέες αγωγές.

Το «πακέτο» αυτό αθροίζεται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ και επιδιώκεται να «πέσει» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, δίνοντας ανάσα ρευστότητας σε μια χρονιά όπου η ύφεση θα είναι βαθιά.

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν μεταβληθεί ακόμα και εξακολουθούν να αναφέρουν ύφεση 4,7% στο αισιόδοξο σενάριο και 7,9% στο δυσμενές με όλα τα σενάρια να εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Στους κόλπους των οικονομολόγων δεν συνιστά είδηση πως όσο πιο κοντά έρχεται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας -εάν δεν το διανύουμε ήδη- τόσο πιο κοντά έρχεται και η επιβεβαίωση των δυσμενών σεναρίων ή ακόμα και αναθεώρησή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα.

Ταμειακά ή δημοσιονομικά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει -για φέτος τουλάχιστον- περιορισμούς. Τα ταμειακά διαθέσιμα σύμφωνα με πληροφορίες υπερέβαιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας τα 33 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με την απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία που ισχύει φέτος στην ευρωζώνη δίνουν  «αέρα» χειρισμών στο οικονομικό επιτελείο.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, στον κύκλο των συσκέψεων θα εξεταστεί η αποτελεσματικότητα αλλά και η πιθανή παράταση μέτρων που έχουν ενεργοποιηθεί τους τελευταίους μήνες με προτεραιότητα στο θέμα των «κουρεμένων» ενοικίων και σε δεύτερο χρόνο της «Συνεργασίας» και των μειωμένων προσωρινά -έως το τέλος Οκτώβρη- συντελεστών ΦΠΑ.