Αρχική BUSINESS ΕΛΣΤΑΤ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: Οκτώβριος 2022, ετήσιος πληθωρισμός 9,1%

ΕΛΣΤΑΤ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: Οκτώβριος 2022, ετήσιος πληθωρισμός 9,1%

Επιβράδυνση στο 9,1% καταγράφεται στον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο με τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να καταγράφουν πάντως αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού.

Η μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατανάλωση σε καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα) λόγω της παράτασης της καλοκαιρίας και η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου από τα μέσα του μήνα βοήθησαν να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις στα καύσιμα, ωστόσο το επίπεδο των τιμών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει αύξηση κατά 68,4%, του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του μήνα 20,8%, ενώ στα στερεά καύσιμα (ξύλα, πέλλετ) 23% και στα υγρά καύσιμα κατά 17,8%.

Την ίδια ώρα τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τις τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την κούρσα ανόδου των τιμών τους. Τα γαλακτοκομικά και τα αυγά καταγράφουν για τον Οκτώβριο αύξηση στις τιμές τους κατά 24,2%, το ψωμί και τα δημητριακά 19,3%, τα κρέατα 17,3%, τα έλαια και τα λίπη 16,6%, τα λαχανικά 13,2%, καφές, κακάο και τσάι 13,4%, τα λοιπά τρόφιμα 12%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 6,1%, τα νωπά φρούτα κατά 3,4%.

Στις υπηρεσίες τα κόμιστρα για τις μεταφορές επιβατών με ταξί καταγράφουν αύξηση κατά 32,9%, τα εισιτήρια αεροσκαφών 30,6% και τα εισιτήρια των πλοίων 26,7%. Οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία καταγράφουν αύξηση κατά 20,2%, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα κατά 14,2% και το πακέτο διακοπών κατά 12%.

Οι τιμές στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 19,4%, στα καινούργια αυτοκίνητα 12,3% και στα μοτοποδήλατα κατά 8,4%. Επίσης τα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκίνητου κατά γράφουν αύξηση τιμών κατά 10,3%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε για πρώτη φορά το 10% τον περασμένο Απρίλιο (10,2%) και συνέχισε την ανοδική του πορεία μέχρι το υψηλό του Ιουνίου στο 12,1%. Ακολούθησαν δύο μήνες μικρής επιβράδυνσης (στο 11,6% τον Ιούλιο και 11,4% τον Αύγουστο) για να εκτοξευτεί και πάλι στο 12% τον Σεπτέμβριο.

Πτώση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο
Σε μηνιαία βάση, δηλαδή τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,2%, μετά το άλμα του 2,9% τον Σεπτέμβριο.

Η συνολική υποχώρηση διαμορφώθηκε από επιμέρους μειώσεις:

Κατά 11,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό (-2,9%), φυσικό αέριο (-52,8%), πετρέλαιο θέρμανσης (-11,2%). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

Κατά 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν κατά ένα μέρος από αυξήσεις:

Κατά 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά ψάρια.

Κατά 3,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Κατά 1,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

Κατά 2,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, πετρέλαιο κίνησης, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Κατά 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας.

Εναρμονισμένος δείκτης
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,5%, ενώ σε μηνιαία βάση (σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) παρουσίασε μείωση 1,2%

 

Στοιχεία από το ΕΕΘ

Το ka-business.gr προτείνει

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...
ΟΤΘ: Συνάντηση Έλενας Ράπτη – Βούλας Πατουλίδου
Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Ο.Τ.Θ  κ. Βούλα Πατουλίδου  τη νέα Υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη....

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

SCOPE: Communications υπογράφει σύμβαση επικοινωνίας με τον Frontex
Η SCOPE Communications, το in-house agency της Netcompany-Intrasoft, υπέγραψε νέα τετραετή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex), για υπηρεσίες...
Κωνσταντίνος Ζέρβας: Κατάμεστο το «Ιωάννης Βελλίδης» για την κεντρική προεκλογική του ομιλία
Καθαρή εντολή για μια νίκη της πόλης και των πολιτών της ζήτησε απόψε (28/09) ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος...
Παγκόσμια ημέρα καρδιάς: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Ένας στους τρεις θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν πρόωρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως παρά από...