Αρχίζουν οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών ξεκινά τις δημοπρατήσεις του πενταετούς (2020-2024) επενδυτικού της σχεδίου 270 εκατ. ευρώ από την ακριτική περιφέρεια της χώρας. Σκοπός είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το 2022, ώστε μετά να είναι εφικτή η σύνδεση των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών με το φυσικό αέριο.

Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης και πρόκειται να κατασκευαστούν δίκτυα χαμηλής και μέσης πίεσης περίπου 500 χλμ.

Πηγές θέλουν, επίσης, τα έργα να κατανέμονται σε δύο διαγωνισμούς με βάση τις περιοχές.

Το φυσικό αέριο θα πάει μέσω των αγωγών στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στα δίκτυα αυτά, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν συνολικά 14.904 καταναλωτές. Εξ αυτών, 12.537 οικιακοί, 2.333 εμπορικοί και 34 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 153.681 MWh για τους οικιακούς, 177.230 MWh για τους εμπορικούς και 167.043 MWh για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.